Volledig scherm
De herdenking in Stavenisse. Foto Leo Adriaansen. © Leo Adriaansen

CDA Tholen: 'Ruimte voor religie, maar niet voor polarisatie'

THOLEN - De CDA-fractie in Tholen roept het college op voortaan zorgvuldiger om te gaan met de invulling van het meditatieve moment tijdens herdenkingen van de Watersnoodramp.

Aanleiding vormt de toespraak van dominee Lambrecht Quist tijdens de herdenking van vorige week in Stavenisse. Hij zei onder meer dat de Ramp vanuit het oogpunt van God niet genoeg pijn heeft veroorzaakt.

Burgemeester en wethouders hebben inmiddels aangegeven dat dit soort uitspraken niet thuishoren in een voor de hele bevolking georganiseerde herdenking. Daar is het CDA het van harte mee eens. "Ik heb het met kromme tenen aangehoord", zegt fractievoorzitter Rob Duijm.

Hij benadrukt dat het CDA vindt dat religie een grote plek verdient in de Thoolse samenleving. Hij is ook voorstander van een zogeheten meditatief moment tijdens de herdenking. "Maar niet op deze polariserende manier. Laten we respectvol met elkaar omgaan."

Het college heeft inmiddels aangegeven dat ze bij een volgende herdenking zal overwegen om het meditatieve moment niet meer door een predikant te laten verzorgen.