Volledig scherm
© Eldridge Pentury

CDA: plan voor minder rijksgeld naar HZ is ‘buitengewoon vreemd’

MIDDELBURG - Het is ‘buitengewoon vreemd’ dat het Rijk de bijdrage aan onderwijsinstelling HZ fors wil inkrimpen. Het dagelijks provinciebestuur moet daarom in Den Haag gaan lobbyen om dat te voorkomen. Dat vindt de Statenfractie van het CDA.

De partij reageert op een voorstel van een adviescommissie om het Rijksgeld voor hogescholen en universiteiten opnieuw te verdelen. Omdat er fors meer geld naar technische universiteiten moet, gaan veel hogescholen er in dat plan op achteruit. Volgens de HZ zelf betekent dit een ‘verlies’ van 1,2 miljoen euro. De Zeeuwse onderwijsinstelling is daarmee één van de grootste slachtoffers: procentueel gezien worden slechts twee van de 36 hogescholen in Nederland nog meer gekort. 

Bezorgd

Het CDA zegt ‘bezorgd’ te zijn. De christendemocraten wijzen erop dat - mede dankzij het initiatief Campus Zeeland - het aanbod op de HZ stijgt. Het Rijk draagt daar financieel aan bij. Het zou dus ‘buitengewoon vreemd’ zijn dat geld via de achterdeur weer terug te halen, vinden de christen-democraten.

Die vragen aan Gedeputeerde Staten om met de HZ in Den Haag te gaan lobbyen om te zorgen dat het ministerie de aanbevelingen niet overneemt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement