Volledig scherm
© Thinkstock

BZW daagt regio uit om sneller wegen en spoorlijnen aan te leggen

TERNEUZEN - De Brabantse-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) daagt provincies en gemeenten uit mee te helpen om infrastructuurprojecten sneller van de grond te krijgen, nu het Rijk twee miljard euro uittrekt voor een inhaalslag. Aan versnelde projecten moeten ze dan zelf ook iets meebetalen. 

Volgens BZW-voorzitter Peter Struik biedt het regeerakkoord goede plannen voor de infrastructuur. Het biedt de mogelijkheid om projecten eerder uit te voeren als de regio ook meebetaalt. Welke projecten voorrang krijgen hangt af van wat de regio kan ophoesten. In Zeeland is dat beperkt, gezien de weinig florissante financiële positie van de provincie en de gemeenten.

Het akkoord noemt specifiek de verkeersaders naar en van het zuiden: de A2 en de A58 in Brabant. Wat betreft de BZW komt de A67 naar Venlo daar ook bij. In Zeeland staan al langer twee goederenspoorlijnen op de wensenlijst: een oostelijke verbinding van de Axelse Vlakte naar Zelzate en de Veza-bocht, een aftakking bij Rilland naar Antwerpen.

Het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport van het Rijk is voor Zeeland een heel eind dichtgetimmerd. Zo is er voor de spoorverbinding in Zeeuws-Vlaanderen, waar mede dankzij EU-subsidie onderzoek naar wordt gedaan, pas na 2028 mogelijk geld. 

  1. Wat is een Premium-artikel en hoe log ik in?

    Wat is een Premium-artikel en hoe log ik in?

    De artikelen met gele labels op deze site én in de app zijn Premium. Dat zijn de verhalen die het nieuws duiden, spraakmakende interviews, onze columns en meer. Exclusief voor ingelogde gebruikers en abonnees, want die bieden we graag wat meer. Hoe krijg ik toegang tot Premium? Bent u abonnee? Ik heb een PZC-profiel Ik heb geen PZC-profiel Ik weet niet of ik een PZC-profiel heb Er is geen e-mailadres van mij bekend bij jullie Bent u geen abonnee? Ik wil voor 5 euro per maand alle Premium-artikelen kunnen lezen Ik heb een PZC-profiel Ik heb geen PZC-profiel Er is geen e-mailadres van mij bekend bij jullie De klantenservice is telefonisch te bereiken op 088-0139910