Volledig scherm
Bram de Jonge bij een aantal van zijn kaalgevreten buxussen © Boaz Timmermans

Buxusmot richt ravage aan in Zeeuwse tuinen

TERNEUZEN - Tienduizenden Zeeuwse struiken zijn het slachtoffer van de buxusmot, waarvan de rupsen als schransende veelvraten tekeer gaan. Geen gebied in Zeeland lijkt veilig voor de opmars van het beest. 

De buxusmot trekt vanuit België en Rotterdam richting Zeeland. En dat is vooral merkbaar in aangrenzende gebieden als Zeeuws-Vlaanderen en Tholen. Daar zijn amper mensen met een buxus die er geen last van hebben. 

"Ik werd onlangs gebeld door een klant in Terneuzen", zegt kweker Bram de Jonge (68) van het gelijknamige hoveniersbedrijf uit Hoek. "De hele straat had buxussen in de tuin en ze waren allemaal kaalgevreten. En dat geldt ook voor andere straten in Terneuzen, Hulst, Hoek, Axel, Zaamslag en Sas van Gent." 

'Helft is kapot'

De Jonge kweekt al 40 jaar buxussen. En voor het eerst is zijn bedrijf dit jaar ook zelf getroffen. "We hebben zo'n 900 buxussen staan. De helft is kapot, die heb ik moeten rooien. Die andere helft bespuit ik elke week. Het is te hopen dat mensen ze nog willen kopen, anders is dat funest."

De buxusmot komt oorspronkelijk uit Azië en is vermoedelijk bij de import per ongeluk in Duitsland beland. Daar werd het beest in 2006 voor het eerst ontdekt. Sindsdien breidt de populatie zich uit als een olievlek. "Elke nacht legt de mot tussen de 20 en 60 meter af", zegt De Jonge. Langzaam trekt het op, van Antwerpen naar Zeeuws-Vlaanderen. Geen gebied is veilig, let maar op."

(Tekst gaat verder onder foto)

Volledig scherm
Bram de Jonge laat zien hoe zijn buxussen zijn opgegeten. © Boaz Timmermans

Facebook-reacties

Van april tot september worden er meerdere generaties motten geboren. In augustus is er door de warmte een piek bereikt en zijn er volop rupsen, met desastreuze gevolgen, blijkt uit navraag aan lezers op Facebook. Het leverde zo'n 170 reacties op van mensen die het probleem herkennen. 

"Wij hebben een paar maanden geleden alle buxusheggen verwijderd. Niets tegen te beginnen tegen die mot." (Arie Bouwmeester) 

"Wij kunnen alle hagen eruit gooien, we willen ze nooit meer!" (Ria Weyburg)

"Onze hele buurt ziet er momenteel kaalgevreten uit. Enige oplossing volgens mij is alles eruit halen." (Peggy van Delft-Berens)

"Heggetjes zijn reeds verwijderd. Op een paar weken tijd helemaal opvreten tijdens onze vakantie" (Werner Verstraete)

Te laat 

Quote

Als je hem ziet, ben je eigenlijk al te laat.

Mark Groenleer van Zeelandplant

Uit de meldingen blijkt dat de buxusmot steeds meer terrein verovert en ook steeds vaker op Walcheren en de Bevelanden wordt gesignaleerd. In augustus is door de warmte een piek bereikt en zijn er volop rupsen. "Het probleem is dat mensen te laat doorhebben dat de mot of rups in de buxus zit", zegt Mark Groenleer van kwekerij Zeelandplant uit Grijpskerke. "Als je hem ziet, ben je eigenlijk al te laat."

Een biologische oplossing is volgens hem spuiten met Pyrethrum. Het middel is alleen niet meer verkrijgbaar, omdat de leverancier de vraag niet aankan. Kweker De Jonge uit Hoek gelooft niet zo in natuurlijke middelen. "De rups wrijft zich even in de oogjes en eet gewoon weer verder. Dan moet je echt wekelijks spuiten. Voor kwekers is dat niet te doen. Het enige dat goed werkt is het chemische middel Decis."

Samen ten strijde

Maar, voegt hij toe, als buren de mot niet bestrijden, blijf je bezig. De oplossing volgens buxuskweker Arjen de Jongste uit Tholen is dan ook: "Ga in gesprek met de buren, zodat je hem samen aanpakt." Hij ziet op Tholen ook duizenden kaalgevreten tuinen. Hij vindt dat mensen soms gemakzuchtig omgaan met de plant. "Ze zouden wekelijks moeten controleren of de mot er zit. Nu laten ze dat op hun beloop en dan ben je te laat. Houd vinger aan de pols, dan is er niks aan de hand."

  1. Gruwelijke details bekend over de Zeeuws-Vlaamse zedenzaak: ‘Ik doe er wel een pilletje in’
    PREMIUM

    Gruwelijke details bekend over de Zeeuws-Vlaam­se zedenzaak: ‘Ik doe er wel een pilletje in’

    MIDDELBURG - Een moeder uit Terneuzen die jarenlang haar dochters liet misbruiken door haar partner, naaktfoto’s van hen maakte en betrokken zou zijn bij mensenhandel, verkrachting en uitbuiting; het kwam deze week aan bod tijdens de eerste zitting voor de rechtbank in Middelburg. Met het begin van de rechtszaak, kwamen ook de eerste gruwelijke details naar buiten. Officier van justitie Suijkerbuijk sprak van een dossier met kwetsbare slachtoffers. ,,Ze vormden samen een team dat de dochters in de verhuur deed.”