Bushalte vaak hindernis voor mensen met rolstoel
POLLMIDDELBURG - Het overgrote deel van de Zeeuwse bushaltes is nog niet geschikt voor slechtzienden of mensen in een rolstoel, zo blijkt uit een inventarisatie van de provincie. Ook de negen treinstations zijn voorlopig nog niet volledig toegankelijk.
Van de ruim 1200 bushaltes in de provincie zijn er slechts 142 (12 procent) bruikbaar voor mensen met een visuele beperking. Die haltes beschikken over veilige geleidelijnen, zodat mensen zonder gevaar de instapplaats kunnen vinden. Op 113 andere haltes zijn wel geleidelijnen aangebracht, maar niet op de juiste manier.
In totaal 188 haltes (15 procent) zijn toegankelijk voor reizigers met een motorische beperking. Dat betekent dat het perron is opgehoogd, om het hoogteverschil met de bus deels te overbruggen. Ook moet het perron zijn verbreed, zodat een rolstoel goed kan manoeuvreren.
Eis niet gehaald
Volgens de richtlijnen had vorig jaar 40 procent van de Zeeuwse haltes toegankelijk moeten zijn. Die eis wordt dus bij lange na niet gehaald. Alleen de gemeente Middelburg zit rond de norm.
Op de cijfers is wel wat af te dingen, vindt de provincie. Lang niet overal stopt een reguliere bus, maar veelal een buurtbus. Daar kunnen mensen in een rolstoel een haltetaxi bestellen.
Poll
Provincie blijft in gebreke bij aanpassen bushaltes
-
Eens (86%)
-
Oneens (14%)
Van de 614 haltes waar reguliere bussen stoppen, blijken er 130 volledig toegankelijk te zijn. Dat komt neer op 21 procent, nog steeds ver onder de eisen. Nog eens 93 haltes zijn wel opgehoogd, maar nog niet breed genoeg.
Klachten
De inventarisatie is gemaakt op aandringen van Provinciale Staten, mede nadat mensen met een fysieke beperking hadden geklaagd over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Daarbij is verwezen naar het VN-verdrag dat bepaalt dat de openbare ruimte voor iedereen toegankelijk moet zijn.
Het onderzoek bevestigt het beeld dat er nog veel werk aan de winkel is. De provincie heeft al geld uitgetrokken om de voornaamste knelpunten op te lossen bij de 125 haltes die zij zelf beheert. Eind dit jaar moeten de haltes bij het busstation in Terneuzen, bij Vrijburg in Vlissingen en bij Absdale, Colijnsplaat (Zeelandbrug), Kruiningen, Noordgouwe, Schuddebeurs en Sint-Maartensdijk volledig toegankelijk zijn.
Investeren
Na de zomervakantie kunnen de gemeenten aan de hand van de inventarisatie beslissen in hoeverre zij de komende jaren ook investeren in toegankelijke bushaltes. Het Overleg Platform Openbaar Vervoer komt naar verwachting in oktober met een advies. Daarnaast wordt de gehandicaptenorganisaties gevraagd hun mening te geven.
ProRail gaat de komende jaren door met het toegankelijk maken van de Zeeuwse treinstations. Alleen op Kruiningen-Yerseke heeft het perron nu precies de vereiste hoogte.
De treinen moeten daar echter nog op worden aangepast. Mensen met een rolstoel blijven daardoor ook de komende jaren aangewezen op hulp bij het instappen. Die assistentie wordt nu aangeboden op de stations Vlissingen, Middelburg en Goes. Eind dit jaar komt daar Krabbendijke bij.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Quincy (8) schittert in klederdracht op nieuwe postzegel: ‘Ik wil er heel graag eentje op een kaart plakken’
Een postzegel met je eigen foto, wie kan dat nou zeggen? Quincy Jumelet (8) uit Westkapelle wel. Ze staat in Walcherse klederdracht op een speciale postzegelserie van PostNL. -
PREMIUM
Het Zeeuwse Landschap onder vuur in de Staten: 'Natuurorganisaties zijn uit op vernietiging garnalenvisserij’
Natuurorganisatie Het Zeeuwse Landschap (HZL) is uit op de vernietiging van de garnalenvisserij, vindt een meerderheid van partijen in Provinciale Staten. ,,Ik ben echt boos." -
Twaalfde lid harde kern Feyenoord opgepakt, Arnemuidenaar vrijgelaten
De politie heeft zondag voor de wedstrijd van Feyenoord tegen Ajax een twaalfde verdachte aangehouden in het onderzoek naar misdrijven door een groep Feyenoord-hooligans. De verdachte uit Arnemuiden is vrijgelaten na verhoor. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Reusachtig ‘stopcontact’ vaart binnenkort over Westerschelde richting Baltische Zee: ‘Genoeg stroom voor 475.000 gezinnen per jaar’
-
PREMIUM
Energiearmoede in 10.616 Zeeuwse gezinnen. Koud, kostbaar, en ook nog eens slecht voor hun gezondheid
In Zeeland leefde 5,9 procent van de huishoudens vorig jaar in energiearmoede, blijkt uit onderzoek van TNO. Ze hebben zowel een laag inkomen als een hoge energierekening óf een laag inkomen en een woning met een laag energielabel. -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen?