Volledig scherm
foto Wim Kooyman

Breskens wil referendum over veer: We worden niet serieus genomen

BRESKENS - Ondernemers en de dorpsraad in Breskens willen een Zeeuws referendum over de toekomst van het fietsvoetveer. Ze willen via een burgerinitiatief afdwingen dat de optie om auto's te vervoeren, op z'n minst 'serieus' onderzocht wordt. De Bressiaanders zijn een handtekeningenactie gestart.

De initiatiefnemers hopen zesduizend handtekeningen te verzamelen en daarmee het onderwerp op de politieke agenda van de Staten te krijgen. Die kan vervolgens besluiten om een referendum uit te schrijven.

De provincie besloot onlangs om vanaf 2024 met een nieuwe, grotere boot nog slechts eens per uur te gaan varen. "Een uitsterfconstructie", vindt dorpsraadvoorzitter Suzan Boersma. Martiem deskundige Sebastiaan Keijmel uit Breskens presenteerde onlangs een plan voor een elektrische boot, waarop ook plaats zou zijn voor auto's. Volgens Keijmel is die optie veel goedkoper.

"Maar daar willen ze niet eens naar kijken", concludeert Boersma. "We worden als bevolking niet serieus genomen." Het argument dat autovervoer met de boot ten koste zou gaan van inkomsten voor de Westerscheldetunnel, verwerpt ze. "Het gaat zo goed met de tunnel, beter dan verwacht. Dat komt niet aan op een paar auto's. Bovendien gaat het om extra vervoer. Wij gaan vanuit Breskens nooit met de auto naar Vlissingen. Als er een boot zou varen, dan wel."

Inwoners van Breskens gaan momenteel langs de deuren om steun te krijgen voor het initiatief. Stemgerechtigde Zeeuwen kunnen tekenen voor de actie. Boersma heeft ook de dorpsraden van andere West-Zeeuws-Vlaamse kernen ingeschakeld, en verwacht dat ook op Walcheren, in Vlissingen en Middelburg, handtekeningen worden ingezameld.