Boomplantdag 2019 in Kerkwerve.
Volledig scherm
Boomplantdag 2019 in Kerkwerve. © Ernesta Verburg

Breed Zeeuws Bosoverleg zoekt plekken voor meer bomen

MIDDELBURG - Bomen zijn goed voor de luchtkwaliteit; daarom werken alle provincies aan een plan voor meer bos. In Zeeland is daarvoor een speciaal Bosoverleg opgericht.

Het Zeeuwse Bosoverleg is aanvankelijk in het leven geroepen om in kaart te brengen waar in de provincie wel en waar beslist geen nieuwe bomen mogen worden geplant. Maar inmiddels werkt het aan een Zeeuwse Bosvisie. Eind vorig jaar heeft minister Carola Schouten alle provincies om zo’n plan gevraagd.

Tien procent meer bos

Over tien jaar moet er in Nederland tien procent meer bos staan: in totaal 37.000 hectare. Dit jaar moet duidelijk worden hoe de provincies dat voor elkaar denken te krijgen. 

Aan het Zeeuws Bosoverleg  wordt tot nu toe deelgenomen door alle dertien gemeenten, het waterschap, Rijkswaterstaat, Het Zeeuwse Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en  de provincie. De bedoeling is er nog andere partijen bij te betrekken, zoals de Zeeuwse Milieufederatie, Landschapsbeheer Zeeland, Poldernatuur Zeeland, North Seaports, de Federatie Zeeuws Particulier Grondbezit, Bosgroep Zuid en het Rijksvastgoedbedrijf. 

 1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
  PREMIUM
  update: met video

  Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

  SCHARENDIJKE - Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals zaterdagmiddag op de Brouwersdam, waar hij het gestunt moest bekopen met drie bekeuringen van bij elkaar zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”
 2. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.