Brandweeroefening in Oosterland.
Volledig scherm
PREMIUM
Brandweeroefening in Oosterland. © Dirk Jan Gjeltema

Brandweer Zeeland moet op de schop: ‘Per inwoner hebben we heel veel brandweer’

MIDDELBURG - Hoe blijft de brandweer in Zeeland te betalen en te bemensen? De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) gaat zich bezinnen op de toekomst van brandweerzorg in de provincie. De vraag is of het fijnmazige systeem van brandweerposten toekomstbestendig is. 

Zeeland heeft met 64 brandweerposten voor 383.000 inwoners ongeveer net zoveel brandweerposten als Friesland (65  voor 648.000 inwoners). Zeeland en Friesland hebben allebei ongeveer 1200 brandweermensen. 

De buren van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant hebben 69 posten en 1800 brandweermensen voor 1,1 miljoen inwoners. De brandweer in die veiligheidsregio rukt jaarlijks drie tot vier keer zo vaak uit dan de brandweer in Zeeland.  

,,Per inwoner hebben we in Zeeland dus heel veel brandweer. Is dat houdbaar en is dat nuttig? Hierover moeten we goed gaan nadenken”, zei Edith van der Reijden, commandant brandweer/directeur van Veiligheidsregio Zeeland donderdag tegen het algemeen bestuur van de VRZ. Dit bestuur wordt gevormd door de burgemeesters van de dertien gemeenten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement