Brabantse coronapatiënten overgebracht naar Zeeuwse ziekenhuizen: ‘We helpen waar het kan’

VIDEO / update 16.00 uurTERNEUZEN - Zorgsaam en Adrz hebben de behandeling van ruim twintig coronapatiënten overgenomen van ziekenhuizen in Brabant en Zuid-Holland. In deze provincies is de toestroom van patiënten zo groot dat de hulp is ingeroepen van ziekenhuizen uit heel Nederland. 

Bij Zorgsaam in Terneuzen kwamen de meeste besmette patiënten binnen. Dinsdagavond was het een komen en gaan van ambulances.  ,,Zeeuws-Vlaanderen helpt Brabant in deze crisistijd waar het kan”, meldt René Maas,  woordvoerder van het ziekenhuis. Het ging om een voor Zeeuwse begrippen grote operatie. Waar de intensive cares in Brabant overvol beginnen te raken zijn er in Zeeland nog voldoende IC-bedden aanwezig. 

Zestien Brabantse coronapatiënten werden daarom dinsdagavond laat overgeplaatst naar ZorgSaam in Terneuzen. Vandaag kwamen er nog eens vijf bij. In totaal liggen bij ZorgSaam nu 21. coronapatiënten. De zieken komen niet allemaal op de intensive care te liggen. Het Terneuzense ziekenhuis heeft negen IC-bedden, maar heeft de mogelijkheid uit te breiden naar een deel van het operatiekamercomplex. Momenteel vinden er alleen spoedoperaties plaats waardoor een verdubbeling van de IC-capaciteit mogelijk is.

Bij het ziekenhuis werd dinsdagavond hard gewerkt om patiënten in de bedden te leggen. De medewerkers hadden allemaal beschermende kleding aan en de ambulances werden continu ontsmet om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. 

Adrz

Het Adrz in Goes laat weten ‘nog geen grote aantallen patiënten’ te hebben opgenomen. ,,Wel een enkele. We geven dagelijks het aantal IC-bedden door. Het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) beslist waar mensen terechtkomen.” Bij het Adrz liggen nu negen coronapatiënten op de IC, in totaal zijn er achttien mensen met corona.

In Brabant is het nog steeds alle hens aan dek. Het Amphia ziekenhuis in Breda bijvoorbeeld zet zich schrap voor een nieuwe golf aan coronapatiënten de komende dagen. Het kan zijn dat er dan wederom een beroep op Zeeland wordt gedaan. De intensivecareafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zien dagelijks nog altijd tientallen nieuwe coronapatiënten komen. Inmiddels bezetten zij 546 bedden. De beddencapaciteit is op papier laag, maar wordt nu overal opgeschroefd. 

De verspreiding van het coronavirus is de laatste weken langzaam maar zeker gestabiliseerd, laat het RIVM weten. In de ziekenhuizen is daar echter nog weinig van te merken. Het duurt een aantal dagen tot weken voordat de extra maatregelen van het kabinet effect hebben. 

Coronapatiënten worden overgebracht naar Terneuzen.
Volledig scherm
Coronapatiënten worden overgebracht naar Terneuzen. © HV Zeeland