Volledig scherm
PREMIUM
Jan Vantoortelboom © Camile Schelstraete


Trots op de boer!

column Jan VantoortelboomMijn buren zijn boeren. Brabanders. Zeer betrouwbare, behulpzame, diervriendelijke en luidruchtige mensen. Ze lezen ook mijn boeken. We hebben dus een goede band. 

Toen ik vorige week op een dag van mijn werk terugkwam, zag ik opeens een groene vlag aan de straatgevel van de stal van mijn buurman wapperen, pal in het zicht voor eenieder die passeerde. Het opschrift in witte belettering: Trots op de boer! Het kwam me vreemd voor, als een passieve rebellie, een stille, bijna wanhopige vorm van opstand. De meeste mensen die werken zijn trots op wat ze doen, sterker nog, ontlenen hun zelfrespect aan hun werk. Waarom dan moet een boer de vlag uithangen en benadrukken dat hij trots is op wat hij doet? 

We kennen het antwoord: ze staan in het verdomhoekje. Ze worden langs alle kanten belaagd met misvattingen en nepnieuws. De verstikkende algoritmische bubbels achter sociale media laten hun gebruikers maar al te graag geloven dat de boeren de oorzaak zijn van veel ellende, dat ze milieuvervuilers en zelfs wetsovertreders zijn.

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 3. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.