Jan Vantoortelboom
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Vantoortelboom © Camile Schelstraete


Trots op de boer!

column Jan VantoortelboomMijn buren zijn boeren. Brabanders. Zeer betrouwbare, behulpzame, diervriendelijke en luidruchtige mensen. Ze lezen ook mijn boeken. We hebben dus een goede band. 

Toen ik vorige week op een dag van mijn werk terugkwam, zag ik opeens een groene vlag aan de straatgevel van de stal van mijn buurman wapperen, pal in het zicht voor eenieder die passeerde. Het opschrift in witte belettering: Trots op de boer! Het kwam me vreemd voor, als een passieve rebellie, een stille, bijna wanhopige vorm van opstand. De meeste mensen die werken zijn trots op wat ze doen, sterker nog, ontlenen hun zelfrespect aan hun werk. Waarom dan moet een boer de vlag uithangen en benadrukken dat hij trots is op wat hij doet? 

We kennen het antwoord: ze staan in het verdomhoekje. Ze worden langs alle kanten belaagd met misvattingen en nepnieuws. De verstikkende algoritmische bubbels achter sociale media laten hun gebruikers maar al te graag geloven dat de boeren de oorzaak zijn van veel ellende, dat ze milieuvervuilers en zelfs wetsovertreders zijn.

  1. Doordeweeks runt hij een glasbedrijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederlandse profclubs
    PREMIUM

    Doorde­weeks runt hij een glasbe­drijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederland­se profclubs

    SLUISKIL - Normaal gesproken was Angelo Boonman (40) uit Sluiskil dit weekend aan het genieten van zijn eerste vrije weekend in maanden tijd. De assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal staat echter al een paar maanden werkeloos aan de kant door de coronacrisis. Vervelen doet hij zich allerminst. Voor zijn eigen bedrijf, Glasbedrijf Boonman, crosst hij vijf dagen in de week heel Zeeuws-Vlaanderen door.