Nieuwe ‘visstofzuiger’ is een groot succes: paling keert terug in de polders

VIDEOSINT-MAARTENSDIJK - Tientallen jaren probeerden miljoenen vissen, gelokt door een continue zoetwaterstroom, bij Sint-Maartensdijk de Thoolse polders binnen te dringen. Tevergeefs: gemaal De Noord was een onneembare vesting. Maar sinds een paar maanden is alles anders. 

Soorten als paling, bot en stekelbaars die geleid door hun instinct vanuit de Oosterschelde landinwaarts willen zwemmen, belanden nu dankzij een enorme ‘stofzuiger’ in no-time in de poldersloten. Nou ja, bijna dan. Voorlopig gaan de vissen die door de gloednieuwe vispassage zijn opgeslokt eerst in ‘quarantaine’. De uitgang richting de poldersloten is namelijk nog even afgesloten met een lange, fijnmazige fuik.  Die wordt eens in de drie dagen geleegd, maar niet voordat alle ‘passagiers’ gesorteerd en geteld zijn. 

  1. Inger zag na maanden gehandicapte Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’
    PREMIUM
    video

    Inger zag na maanden gehandicap­te Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’

    HEINKENSZAND - Dan lacht ze, dan weer huilt ze, dan wordt ze 's nachts wakker en schreeuwt om mama en papa. Rosan Ouwerkerk uit Heinkenszand is 27 jaar maar heeft het ontwikkelingsniveau van een peuter en kan niet praten. Leg dan maar eens uit waarom papa en mama al maanden niet meer op bezoek mogen komen vanwege een sluimerend virus dat rondwaart in de samenleving. ,,Ik moest de tas met ijsthee en chips voor haar aan het hek hangen, want ze mocht ons echt niet zien", vertelt moeder Inger.