Schapen in de wei van een biologische boerderij.
Volledig scherm
PREMIUM
Schapen in de wei van een biologische boerderij. © ANP XTRA


Meer biologische boeren in Zeeland. ‘Er is steeds meer vraag naar biologische producten’

VLISSINGEN - Als er één boer overstapt, volgen er meer. Het zou zo een nieuw spreekwoord voor de biologische landbouw kunnen zijn. Afgelopen jaar steeg het aantal biologische boerenbedrijven in Zeeland met zo'n 41 procent en komt daarmee uit op zo'n 220, bestaande uit landbouw- en verwerkingsbedrijven.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van toezichthouder Skal Biocontrole. De Zeeuwse landbouwgrond voor biologische producten breidde in 2019 met zo'n 375 voetbalvelden uit tot een totaal van 2218 hectare. Hoewel de provincie nog steeds het kleinste aandeel op landelijke totaal van 70.000 hectare heeft, is ook Zeeland aan een opmars bezig.

,,Het aantal ondernemers groeit, omdat de consumentenvraag groeit", zegt Michael Wilde van branchevereniging Bionext, dat de cijfers naar buiten bracht. ,,Steeds meer mensen kiezen voor biologisch.” Dat merken de Zeeuwse bioboeren Jaco Burgers en Hans Akkermans ook. ,,De vraag groeit gestaag, dat zie je ook terug in de supermarkten. Daar is steeds meer plek voor biologische producten", zegt Akkermans, tevens bestuurslid bij landbouworganisatie ZLTO. 

  1. Ook Jack ziet Jack graag komen; de juiste man op het juiste moment voor Schouwen-Duiveland
    PREMIUM

    Ook Jack ziet Jack graag komen; de juiste man op het juiste moment voor Schou­wen-Duiveland

    ZIERIKZEE - Een stevige persoonlijkheid, met gevoel voor humor. Zeker niet afstandelijk. Iemand met oog voor cultuur, economische ontwikkeling, veiligheid en die ruimte geeft om andere argumenten aan te horen. De superlatieven over Jack van der Hoek zijn niet van de lucht. Het is de nieuwe burgemeester die Schouwen-Duiveland verdient en verder kan helpen, zeggen mensen uit zijn omgeving. ,,Hij komt op het juiste moment”, zegt oud-burgemeester Jack Asselbergs.