Volledig scherm
De entree van het hoofdkantoor van PZEM en Delta in Middelburg. © ruben oreel


Bonussen bij PZEM vallen slecht

PollMIDDELBURG - Om een uittocht van ervaren en deskundige medewerkers te voorkomen, heeft energiebedrijf PZEM de afgelopen anderhalf jaar een aantal personeelsleden aanblijfbonussen betaald. Dat schiet in het verkeerde keelgat bij grootaandeelhouder de provincie. ,,Ik vind dit soort bonussen niet te rijmen met een bedrijf dat verlies lijdt”, zegt gedeputeerde Carla Schönknecht.

Poll

Goed personeel is een blijfbonus waard

  • Eens (39%)
  • Oneens (61%)
2408 stemmen

Volgens welingelichte bronnen liepen de bonussen op tot de helft van het jaarsalaris. De directie van PZEM wil  geen bedragen noemen, antwoordt ze op vragen van de PZC. Al bekend was dat algemeen directeur Frank Verhagen vorig jaar, toen hij nog financieel directeur was, een ‘blijfbonus’ van 166.650 euro kreeg. Samen met zijn pensioenlasten, onkostenvergoeding en ‘blijfbonus’ was PZEM in 2017 582.000 euro aan hem kwijt.

Nu blijkt dat meer medewerkers een zogeheten ‘retentiebonus’ hebben ontvangen. Eén van hen is Dennis de Rijke, directeur van het wholesalebedrijf wiens functie door een reorganisatie per 1 januari vervalt. De Rijke krijgt na een eerdere aanblijfbonus ook een vertrekpremie mee. Goed geïnformeerde bronnen zeggen dat zijn inkomen daarmee oploopt tot een half miljoen euro. De directie van PZEM wil desgevraagd niet praten over individuele medewerkers. Wel dat de persoon in kwestie ‘15 jaar naar volle tevredenheid heeft gewerkt voor eerst Delta en daarna PZEM’.

Kamerbeek

Bonussen en salarisverhogingen liggen gevoelig bij een verliesgevend energiebedrijf dat publieke aandeelhouders (provincie en Zeeuwse gemeenten) heeft. Twee jaar terug leidde ophef over een forse salarisverhoging tot het vertrek van topman Arnoud Kamerbeek bij het toenmalige energiebedrijf Delta. Hij kreeg acht ton mee.

Ook nu zijn de aandeelhouders gepikeerd. ,,De aandeelhouders gaan niet over de retentiebonussen bij PZEM, maar ik vind ze niet te rijmen met een bedrijf dat verlies draait”, zegt gedeputeerde Carla Schönknecht. Eerder distantieerde de provincie zich ook van de aanblijfbonus van Verhagen.

Verlies

PZEM ontstond vorig jaar na de opdeling van het brede energiebedrijf Delta. In PZEM werden onder meer de energiecentrales zoals de kerncentrale en de gasgestookte Sloecentrale in Borssele ondergebracht. De publieke aandeelhouders vinden dat de risico's als eigenaar van een verlieslatend commercieel bedrijf te groot worden. Daarom hebben ze aangedrongen op verkoop van bedrijfsonderdelen van PZEM. Het Rijk is in dit scenario om hulp gevraagd voor een oplossing van de kerncentrale. Juist die onderzoeken naar verkoop leidden vorig jaar tot onzekerheid op de werkvloer. Daarom besloot de PZEM-directie medewerkers op sleutelposities een aanblijfbonus te geven. PZEM verklaart: ,,In een periode van onzekerheid bestaat het gevaar dat werknemers om zich heen gaan kijken.”

Beloningsbeleid

Volgens de directie zijn afspraken ‘in vertrouwen gemaakt en na afstemming met de Raad van Commissarissen’. De aanblijfbonussen leidden hier en daar tot scheve gezichten, want een aantal medewerkers kreeg geen extraatje. De directie van PZEM ‘begrijpt die teleurstelling’. Overigens heeft PZEM vorig jaar het beloningsbeleid in samenspraak met de aandeelhouders aangepast. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement