Volledig scherm
De bouwput van het testcentrum voor getijdenenergie staat weer vol water © Dirk Jan Gjeltema

Bouwput getijdencentrum vijf maanden onder water

BRUINISSE - De bouwput van het Tidal Technology Center  (TTC) Grevelingendam bij Bruinisse is vrijdag vol met water gepompt. Het testcentrum in de Flakkeese Spuisluis is nog niet af, maar verdwijnt tot het einde van het stormseizoen onder de zeespiegel.

Volledig scherm
De bouwput eerder deze week. © Dirk Jan Gjeltema

Het bedrijf BT Projects maakt in de doorlaat van de Grevelingendam drie stroomgoten waarin ontwikkelaars van getijdenturbines hun prototypes kunnen uittesten en laten certificeren. Daarvoor is voor de zomer een tijdelijke dam geslagen en een bouwput leeggepompt. De werkzaamheden hadden voor 1 oktober klaar moeten zijn. Dan begint het stormseizoen en mag er in Nederland niet aan waterkeringen worden gewerkt.

Aangezien het werk afgelopen zomer enige tijd stillag, omdat volgens Rijkswaterstaat de benodigde werkplannen ontbraken, bleek de tijd te krap. Met toestemming van Rijkswaterstaat heeft BT Projects de afgelopen maand doorgewerkt om de locatie zo veilig mogelijk op te leveren. Het volpompen met water was de laatste stap. In april wordt de put weer drooggemaakt. Het TTC moet in de zomer van 2019 klaar zijn.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bietenboten aangekomen in Zeeland: ‘Hééééy.... Bie(r)tje?’
    Video

    Bietenbo­ten aangekomen in Zeeland: ‘Hééééy.... Bie(r)tje?’

    YERSEKE - Hij liet zijn snor staan, heeft speciaal een lederhosen aangetrokken en installeerde zelfs een skibox op zijn zeiltjalk de Stormvogel. Zo doet schipper Benjamin Verboom mee aan de jaarlijkse Bietenrace. ,,Over een goede suikerbiet moet een laagje vorst geweest zijn. Dat hebben we in Nederland niet meer gehad, daarom hebben wij ze dit jaar uit de Alpen gehaald”, verklaart Verboom, terwijl de glaasjes Jägermeister worden ingeschonken.