Groepjes motorrijders  op de Vlissingse boulevard afgelopen weekeinde.
Volledig scherm
Groepjes motorrijders op de Vlissingse boulevard afgelopen weekeinde. © Lex de Meester

Boulevards Vlissingen en parkings Perkpolder dicht, marechaussee controleert in grensstreek

UPDATE 20:15MIDDELBURG - Voor het komend paasweekeinde heeft de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) samen met de gemeenten de plaatsen op een rij gezet die extra in de gaten worden gehouden in verband met de regels die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Voor twee van die ‘hotspots’, de boulevards in Vlissingen en de parkings in Perkpolder, gelden nu al maatregelen.

De boulevards in Vlissingen zijn sinds woensdag tot en met tweede paasdag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Ook de parkings bij de dijk bij Perkpolder zijn al afgesloten. Op deze plaatsen was het de afgelopen dagen al te druk.

De marechaussee gaat samen met de politie langs de Belgische grens patrouilleren. Aan passanten zal worden gevraagd wat ze in de regio te zoeken hebben. In het Zuid-Limburgse heuvelland is een noodverordening van kracht waardoor alleen bestemmingsverkeer nog is toegestaan. Vrijdag neemt de VRZ een besluit of een dergelijke verordening ook voor Zeeuws-Vlaanderen en/of andere delen van Zeeland wordt afgekondigd. 

Geen geldige bestemming? Wegwezen

Een verbod op al het andere verkeer dan bestemmingsverkeer geeft de autoriteiten een extra middel in handen om dag- en kooptoeristen vanuit België te weren. Nu kan men alleen ingrijpen op basis van het samenscholingsverbod en het negeren van de regel om anderhalve meter afstand te houden.

VRZ-voorzitter Jan Lonink heeft vrijdag met de commissaris van de koning Han Polman overleg met de gouverneurs van de drie Belgische provincies om elkaar op de hoogte brengen van de situatie en zo mogelijk maatregelen af te stemmen.

Lonink is tot nu toe ‘heel tevreden’ over de manier waarop de Zeeuwen omgaan met de regels die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Hij had woensdag nog contact met burgemeester Marga Vermue van Sluis die op haar racefiets een ronde door haar gemeente had gemaakt. ,,Zij bevestigde het beeld dat ik zelf ook heb. De meeste mensen houden zich keurig aan de regels. Maar we moeten wel scherp blijven. Het is nog veel te vroeg om te verslappen”, waarschuwt Lonink.

RIVM

Uit de woensdagochtend gepubliceerde cijfers van het RIVM blijkt dat sinds de laatste melding weer twee Zeeuwen in het ziekenhuis zijn opgenomen met Covid-19. Een inwoner van Tholen en een van Vlissingen. In totaal zijn nu 113 inwoners van Zeeland in het ziekenhuis opgenomen (geweest) na besmetting met het corona-virus. Er zijn sinds dinsdagochtend zes nieuwe overlijdens in Zeeland gemeld. Deze overlijdens waren in de periode van 4 tot en met 7 april. In totaal zijn, volgens de bij het RIVM bekende gegevens, in de provincie 34 mensen aan corona overleden.

  1. Coronacrisis slaat toe als een neutronenbom in Walcherse kustplaatsen

    Coronacri­sis slaat toe als een neutronen­bom in Walcherse kustplaat­sen

    DOMBURG - Zeker tien procent van de bedrijven aan de Walcherse kust die actief zijn in de horeca en detailhandel is voor het einde van dit jaar failliet. Dat is de verwachting van Frans Provoost van accountantskantoor WEA Zuidwest en Hans Rijkse van Rijkse accountants & adviseurs. Rijkse denkt zelfs aan tien tot vijftien procent. Ze wijzen er wel op dat bij een tweede corona-uitbraak die inschatting waardeloos is. ,,Want dan wordt het echt een bloedbad.”