Volledig scherm
© Thinkstock

Boete dreigt bij banenafspraak

GOES - Overheid en onderwijs in Zeeland slagen er niet in voldoende banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Daarvoor kunnen in 2020 honderdduizenden euro's boete worden opgelegd.

Sinds 1 januari 2013, toen landelijk een banenafspraak van kracht werd, zijn er bij de Zeeuwse overheid en het onderwijs 23 banen aangeboden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is de definitie voor mensen die geruime tijd niet aan het werk zijn geweest, bijvoorbeeld wegens ziekte, ontslag of omdat ze deels arbeidsgehandicapt zijn. Daarmee loopt de provincie enorm achter, want er hadden in de afgelopen vijf jaar 232 banen voor arbeidsbeperkten moeten worden gecreëerd bij overheid en onderwijs. Onder overheid vallen niet alleen de provincie, gemeenten, Rijkswaterstaat en waterschap, maar ook politie en brandweer.

De bedoeling is dat 1,9 procent van het personeelsbestand wordt ingevuld door arbeidsbeperkten. Vanaf 2020 geldt een boete van 5000 euro per niet ingevulde arbeidsplek. Bij de huidige achterstand zou dat dus meer dan een miljoen kunnen zijn.

Uit de recent gepubliceerde cijfers over de banenafspraak tot en met het derde kwartaal van 2017 blijkt dat het bedrijfsleven de doelstelling wel haalt. Daar zijn dan in vijf jaar tijd 473 mensen aan een zogenoemde beschutte werkplek geholpen. 

Vertekend

De cijfers zijn wel een tikkeltje vertekend, zegt beleidsmedewerker arbeidsmarkt Zeeland Frank Davidse van de gemeente Goes. ,,Binnen de overheid zijn facilitaire zaken vaak uitbesteed aan de markt. Dat betekent dat een aantal mensen wel aan het werk is bij de overheid, maar wordt meegeteld bij het bedrijfsleven. Verder zie je dat het bij de overheid langer duurt om dit soort processen in gang te zetten dan bij het bedrijfsleven. Er moet eerst een beleidsstuk over gemaakt worden, er moet budget voor worden gevonden in tijden van bezuinigingen. Dat kunnen verklaringen zijn."

Dat neemt niet weg dat overheid en onderwijs een tandje moeten bijzetten. Toenmalig staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft ze in 2016 de duimschroeven aangedraaid. Elke werkgever bij de overheid krijgt een quotum opgelegd dat gehaald moet worden. Dit jaar is een proef, volgend jaar wordt er echt gemeten en vanaf 2020 kan een boete worden opgelegd.

Sociale werkplaatsen

Davidse wijst erop dat de rekensom van 200 niet ingevulde plekken maal 5000 euro boete een gevaarlijke is. Het kan zijn dat overheids- en onderwijsinstellingen al voor de nulmeting in 2013 een aantal beschutte werkplekken had ingevuld die mogen worden meegeteld in de quotumregeling. Ook is onduidelijk in hoeverre banen bij de voormalige sociale werkplaatsen meetellen.

,,Er zijn nog twee jaar om het tekort weg te werken", verklaart Davidse. ,,Het is lastig om te in te schatten of dat lukt. Duidelijk is wel dat iedere organisatie er mee aan de slag moet." Goes is de centrumgemeente voor de Zeeuwse arbeidsmarkt. In de Zeeuwse Werkkamer wordt afgestemd of de banenafspraak uit het Sociaal Akkoord van 2013 wordt gehaald.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Van die bijzondere stemmen, die je helemaal tot rust brengen
    Column Ondine van der Vleuten

    Van die bijzondere stemmen, die je helemaal tot rust brengen

    Opeens had iedereen er de mond (of moet ik zeggen: de oren?) vol van: ASMR. Vloggers wierpen zich met verve op de autonomous sensory meridian response en maakten hilarische filmpjes waarin ze bij de microfoon in de weer gingen met haarborstels, lange nagels en kauwgom. Dat alles om de gewenste effecten te bewerkstelligen bij de luisteraar: een euforisch gevoel dat vaak begint met een prikkelende sensatie op de hoofdhuid, uitmondend in een gevoel van diepe ontspanning.