Volledig scherm
Archieffoto: Trekkers over de zeelandbrug © Mechteld Jansen

Boeren gaan niet over de Zeelandbrug

VLISSINGEN - Boeren en loonwerkers maken vrijwel geen gebruik van de mogelijkheid om met landbouwvoertuigen de Zeelandbrug over te rijden. Daarentegen rijden volgens Rijkswaterstaat wel drie tot vier keer per week trekkers illegaal over de Oosterscheldekering.

Normaal gesproken mogen trekkers en landbouwvoertuigen niet over de Zeelandbrug. Omdat de parallelweg op de Oosterscheldekering in verband met werkzaamheden ook langdurig onbegaanbaar is, konden landbouwers met hun voertuigen de Oosterschelde niet meer oversteken. 

Om illegaal heen-en-weer rijden te voorkomen, is op 1 juni een proef gestart. Landbouwvoertuigen mogen tot eind oktober drie keer per week in konvooi de brug oversteken. Achttien bedrijven hebben bij de provincie een ontheffing aangevraagd. Elke keer dat ze de brug over willen, moeten ze dat bij de provincie melden. Dat is tot nog toe vijf keer gebeurd, zegt woordvoerder Ingrid Martens van de provincie Zeeland. Op 1 juni staken - onder toeziend oog van gedeputeerde Harry van der Maas en veel media - drie landbouwvoertuigen over. Pas op 18 juli ging de eerstvolgende trekker over de brug, om een dag later weer terug te rijden.

Illegaal

Volledig scherm
© Dirk-Jan Gjeltema

Tegelijkertijd gaan wekelijks drie à vier trekkers illegaal over de Oosterscheldekering, constateert Rijkswaterstaat. ,,Wij zien dat, maar doen er niets tegen'', reageert woordvoerder Edwin de Feijter. ,,Handhaving is een taak van de politie.''

De politie Zeeland/West-Brabant kon vandaag niet zeggen of ze extra gaat controleren. Gedeputeerde Van der Maas is op vakantie en kan niet reageren op de vraag of de proef is mislukt. Boerenorganisatie ZLTO wil zover nog niet gaan. ,,Elke boer heeft een trekker, maar niet elke trekker is van een boer'', reageert Ko de Regt van de ZLTO. ,,Als individuele boeren de kering oversteken, is dat hun eigen verantwoordelijkheid. Ik vind dat je dat niet moet doen.''

Tegelijkertijd werpt hij de vraag op of het veilig is om bijvoorbeeld van de Kop van Schouwen via Zierikzee naar Noord-Beveland te rijden. De Regt benadrukt dat de ZLTO in overleg is met Rijkswaterstaat om eenzelfde regeling voor de Oosterscheldekering te maken als die nu voor de Zeelandbrug geldt.