‘Boeren doen hun stinkende best en steken zich in de schulden. Logisch dat ze zich niet begrepen voelen.’

de boer op | videoBROUWERSHAVEN - Klimaatverandering, zo dichtbij. Afgelopen zomer overstroomden rivieren in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts en de Belgische provincie Luik. In Nederland werd het zuidelijke deel van Limburg zwaar getroffen. Meer dan tweehonderd dodelijke slachtoffers, vooral in Duitsland en België. De wassende rivieren waren wereldnieuws.  Brouwershaven was maandag 26 juli 2021 geen item in de internationale journaals. Joop en Maritha waren die dag net op fietsvakantie.

 1. Marjo en Wilfried genieten van hun boerderij, maar balen van de overheid: ‘We zijn een makkelijke prooi’
  Play
  PREMIUM
  VIDEO | DE BOER OP

  Marjo en Wilfried genieten van hun boerderij, maar balen van de overheid: ‘We zijn een makkelijke prooi’

  Boeren zijn het gesprek van de dag. Ze stoten (te veel) stikstof uit, spuiten (te veel) bestrijdingsmiddelen, zorgen voor (te veel) slik op de weg, bezetten met (te grote) tractoren het Haagse Malieveld. Maar wíe zijn die boeren nu eigenlijk? In deze serie zoeken we hen op. Vandaag aflevering 4: Marjo en Wilfried Boonman en Wilfrieds vader Adri Boonman op hun boerenbedrijf annex dagbesteding voor mensen met een zorgvraag annex kinderopvang aan de Lageweg bij Nisse.
 2. Op boerderij de Duivekeet bij Oud-Vossemeer zit een boer die niet klaagt
  Play
  PREMIUM
  de boer op / video

  Op boerderij de Duivekeet bij Oud-Vossemeer zit een boer die niet klaagt

  Boeren zijn het gesprek van de dag. Ze stoten (te veel) stikstof uit, spuiten (te veel) bestrijdingsmiddelen, zorgen voor (te veel) slik op de weg, bezetten met (te grote) tractoren het Haagse Malieveld. Maar wíe zijn die boeren nu eigenlijk? In deze serie zoeken we hen op. Vandaag aflevering 11: Mariët Reins-Hage op haar akkerbouwbedrijf de Duivekeet bij Oud-Vossemeer op Tholen.
 3. Boerendochters Hendrien, Willemijn en Nathalie staan klaar om het bedrijf over te nemen
  Play
  PREMIUM
  de boer op | video

  Boerendoch­ters Hendrien, Willemijn en Nathalie staan klaar om het bedrijf over te nemen

  SCHOONDIJKE - Als Hendrien op de tractor aan het ploegen is, dan wil een passant nog wel eens vragen of de jongens op zijn. Hetzelfde met Willemijn in de stal. Of Nathalie op de vorkheftruck. Jong, in overalls en laarzen en met een uitnodigende lach, inmiddels zijn de dochters Dekker een begrip voor Schoondijke en omgeving. Maar, weten de dames, het is soms nog altijd even wennen als ze vlotjes een kiepkar met aardappelen achteruit bij de losbak parkeren. Dat zo’n meisje dat kan!
 1. Kees en Lenno Hanse op akkerbouw- en energiebedrijf de Willemshoeve: ‘We moeten de wereld kunnen voeden’
  Play
  PREMIUM
  Video

  Kees en Lenno Hanse op akkerbouw en energiebe­drijf de Willemshoe­ve: ‘We moeten de wereld kunnen voeden’

  ZIERIKZEE - Het is zo’n ochtend. Lenno heeft net zijn bestelwagen in de kreukels gereden. Het was op de kruising ter hoogte van Colijnsplaat, verkeerslicht op oranje, Lenno dacht doorrijden, zijn voorganger dacht remmen. Maar goed, hij kon ongedeerd met zijn vader mee terug naar hun boerderij bij Zierikzee. Daar is het nog niet gedaan met de rampspoed. We zitten net in de keuken als de buurman belt. Hij is suikerbieten van het land aan het rijden. Zijn kiepkar is van de bemodderde weg in de sloot gegleden. Lenno heeft zijn tractor al gestart.