Kees Hanse
Volledig scherm
Kees Hanse © Dirk Jan Gjeltema

Boer Kees Hanse gaat met frisse tegenzin naar het Malieveld

ZIERIKZEE - Met frisse tegenzin gaat akkerbouwer Kees Hanse uit Zierikzee,  leider van actiegroep Boeren Van Zeeland, woensdag naar Den Haag voor de zoveelste boerenactie. De harde toon van Farmers Defence Force heeft hem doen twijfelen om naar het Malieveld te gaan. Toch voert hij woensdag het woord namens de akkerbouwers, een groep die tot nu toe onderbelicht is wat hem betreft. 

Een deel van de boeren gaat waarschijnlijk met eigen vervoer, lees tractoren. Zij sluiten zich in Dinteloord aan bij de stoet boeren uit West-Brabant. Anderen gaan met de bus naar Den Haag. Vermoedelijk rijdt ook een aantal boeren vanaf Schouwen via Goeree naar de Hofstad.

Hanse erkent dat hij wel even heeft moeten nadenken over de vraag wel of niet naar Den Haag. De harde toon van Farmers Defence Force had van hem, en veel van zijn Zeeuwse collega's, best wel wat minder gemogen. ,,De organisatoren van het protest in Den Haag wilden Zeeland erbij hebben. Ik heb toen gezegd dat ook het geluid van de akkerbouwers gehoord moet worden, want tot nu toe gaat het alleen maar over stikstof en PFAS. Ze hebben mij toen gevraagd of ik namens de akkerbouw dan het woord zou willen voeren.” De toezegging dat hij het geluid van de akkerbouw kan laten horen, was voor Hanse reden zijn Zeeuwse achterban te mobiliseren.

Burgers niet duperen

Hoeveel Zeeuwse boeren woensdag op het Malieveld staan is lastig te voorspellen. Hanse zegt er alles aan te doen om te zorgen dat burgers geen last hebben van de actie. ,,We hebben de burgers hard nodig. Zij moeten ons voedsel kopen. Onze acties richten ons tegen de politiek in Den Haag. Maar als die acties een kant op gaan die ik niet wil, dan trek in mijn handen eraf. Want nogmaals, ik wil de burgers niet duperen bij dit protest.” 

  1. Ook Jack ziet Jack graag komen; nieuwe burgemeester is de juiste man op het juiste moment voor Schouwen-Duiveland
    PREMIUM

    Ook Jack ziet Jack graag komen; nieuwe burgemees­ter is de juiste man op het juiste moment voor Schou­wen-Duiveland

    ZIERIKZEE - Een stevige persoonlijkheid, met gevoel voor humor. Zeker niet afstandelijk. Iemand met oog voor cultuur, economische ontwikkeling, veiligheid en die ruimte geeft om andere argumenten aan te horen. De superlatieven over Jack van der Hoek zijn niet van de lucht. Het is de nieuwe burgemeester die Schouwen-Duiveland verdient en verder kan helpen, zeggen mensen uit zijn omgeving. ,,Hij komt op het juiste moment”, zegt oud-burgemeester Jack Asselbergs.