Volledig scherm
Autobrand in Vlissingen. © Dirk Jan Gjeltema

Bijna 100 auto's vorig jaar in Zeeland in vlammen op

VLISSINGEN - Het aantal autobranden in Zeeland in 2019 wijkt nauwelijks af van het ‘topjaar’ 2018. Volgens de website Alarmeringen.nl gingen vorig jaar 92 auto's in vlammen op. Dat is één auto minder dan in 2018.

De samenstellers van de lijst hebben branden als gevolg van ongevallen, autobranden op snelwegen en loze meldingen zo veel mogelijk buiten beschouwing gelaten. 

Met negen autobranden voert de stad Vlissingen de Zeeuwse lijst aan. In 2018 stond Vlissingen tweede met acht branden. De nummer twee van 2019 is Middelburg met acht autobranden. In 2018 voerde deze stad de lijst aan met tien branden. Tholen-stad staat op de derde plaats met zes autobranden, in 2018 was er slechts  één. 

Opvallend zijn de vier autobranden in IJzendijke. In de periode 2015-2018 was hier geen enkele autobrand. Ook in Goes en Hoek waren vier autobranden. Axel, Zierikzee, Kapelle, Hulst, Terneuzen en Kruiningen staan op de lijst met drie branden. In acht andere plaatsen in Zeeland waren twee autobranden en in 22 plaatsen werd één brand gemeld.

P2000

In heel Nederland telde de website  5155 autobranden. Dat is zes procent meer dan in 2018. De website baseert zich op de meldingen via het P2000-netwerk. Het kunnen er zelfs nog meer zijn want de site samenstellers van de lijst hebben maximaal 1 melding per dag per straat meegeteld.

,,De daadwerkelijke aantallen auto’s met brandschade liggen naar verwachting hoger omdat er bij één melding meerdere voertuigen brandschade hebben kunnen opgelopen”, aldus Alarmeringen.nl. De meeste branden waren in Amsterdam. In de hoofdstad gingen vorig jaar 260 auto's in vlammen op. De nummers twee en drie zijn Den Haag (248)  en Rotterdam (215).