Volledig scherm
Wethouder Loes Meeuwisse (links) op de Grote Markt in Goes. Door allerlei gegevens met elkaar te combineren, krijgen de vier grote Zeeuwse gemeenten inzicht in de prestaties van hun winkelgebieden. © Marcelle Davidse

‘Big data’ geven Zeeuwse gemeenten inzicht in prestaties van winkelgebieden

GOES - Welke winkelstraten draaien als een tierelier en welke gebieden blijven juist achter? Dat wordt duidelijk door een onderzoek waarin ‘big data’ met elkaar gecombineerd worden. Verschillende Zeeuwse gemeenten doen mee aan dit prestatieonderzoek.

,,Op basis van pintransacties, jaarcijfers, leegstandcijfers en mobiele telefoondata en andere geanonimiseerde gegevens krijgen we inzicht in de omzet, de vloerproductiviteit en daarmee de levensvatbaarheid van onze winkelgebieden", vat wethouder Loes Meeuwisse van Goes de opzet van het onderzoek samen. De gegevens worden geleverd door grote partijen als Vodafone en de Rabobank.

Gemeenten doen al langer onderzoek naar de prestaties van hun winkelgebieden, bijvoorbeeld door passantentellingen. ,,Daardoor weet je hoeveel mensen op een bepaald moment ergens zijn, maar niet wat er verkocht is op zo'n dag.” Volgens Meeuwisse is dat nuttige informatie bij het maken van ruimtelijk beleid. ,,Landelijk hoor je wel eens dat er te veel vierkante meters winkeloppervlakte zijn en dat gebieden compacter moeten worden gemaakt. Als je hierdoor gebieden minder goed ziet presteren dan kun je daar wat mee.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement