Volledig scherm
© Frans Bosscha

Beschermende vesten voor Zeeuws ambulancepersoneel

VLISSINGEN – Zeeuwse ambulancemedewerkers krijgen scherf- en steekwerende vesten. De medewerkers kunnen de beschermende kleding dragen als ze dat nodig vinden.

Het Witte Kruis, dat de ambulancezorg in Zeeland regelt, volgt het advies van Ambulancezorg Nederland (AZN). Die organisatie wil dat alle ambulancemedewerkers in het hele land de vesten gaan dragen. Ook andere regio’s zijn van plan om de vesten aan te schaffen. De ambulancedienst van Zuid-Limburg is de eerste ambulancedienst die de vesten in gebruik neemt. Medewerkers kunnen de vesten voor het einde van het jaar dragen. Wanneer de vesten in Zeeland geïntroduceerd worden, is nog niet bekend.

De beschermende kleding wordt niet aangeschaft naar aanleiding van incidenten waarbij Zeeuwse ambulancemedewerkers gevaar liepen. Het gaat om een preventieve maatregel, benadrukt regiomanager Christine Francke van het Witte Kruis. ,,We hebben de vesten gelukkig nog nooit nodig gehad, en ik hoop dat we ze ook nooit nodig gaan hebben. Als zich onveilige situaties voordoen, dan gaat de politie altijd als eerste naar binnen. Ambulancemedewerkers volgen pas als het veilig is. In andere delen van het land hebben zich wel gevaarlijke situaties voorgedaan. Dat is al triest genoeg. We willen onze medewerkers beschermen. Daarom vinden we het belangrijk om de vesten aan te schaffen.” 

Het ambulancepersoneel is niet verplicht om de scherf- en steekwerende vesten altijd te dragen. Hoe en wanneer de vesten dan wel gebruikt worden, is nog niet duidelijk. ,,Dat moet de praktijk uitwijzen”, zegt Francke.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement