Volledig scherm
Bernard Wientjes © Rene van den Burg

Bernard Wientjes: verbied het woord krimp

MIDDELBURG - Oud-werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes is bang dat Zeeland zich in Den Haag te zielig presenteert. Hij raadt aan het woord krimpgebied nooit meer te gebruiken. 

Wientjes zegt dat in een interview met de PZC, aan de vooravond van een driedaags bezoek aan de provincie in het kader van het project Standplaats Zeeland. "Ik ben ondernemer. Een ondernemer investeert niet in krimpgebieden. Hou nou toch eens op met te vertellen hoe slecht het gaat."

Wientjes omschrijft 'de BV Zeeland' als een bedrijf 'dat niet te veel vertrouwen heeft, dat denkt te krimpen, dat marktverlies heeft, waar jonge mensen niet meer zo graag werken'. "Hoe krijg je weer enthousiasme voor de BV Zeeland?"

Niet door te hameren op krimp, benadrukt hij. "Als demografen zeggen dat Zeeland krimpt, is dat precies hetzelfde als een onderneming die ziet dat zijn markt gaat krimpen. Als het een slechte ondernemer is, doet hij niks en gaat hij failliet. Een goede ondernemer zegt: ik moet meer investeren of ik moet andere producten maken. Als je de voorspellingen gelooft en herhaalt, worden ze een self fulfilling prophecy, dan komen ze uit."

Succes trekt succes aan, aldus Wientjes, klagen niet. Zeeland moet zich daarom op zijn sterke punten richten, de topsectoren agrofood, logistiek, chemie en energie. Hij waarschuwt voor verdeeldheid. "Het is tien keer zo belangrijk dát er een bètacollege in Zeeland komt dan waar het komt te staan."

Lees dinsdag het complete interview met Bernard Wientjes in de digitale of de papieren PZC.