Volledig scherm
© rgbstock.com

Ben Jansen was een gentleman-journalist

Als Ben Jansen Zeeland de maat neemt, let iedereen op. Dat blijkt weer eens in februari 2014. Jansen onderzoekt samen met Herman Lelieveldt van University College Roosevelt hoe de lijntjes van de macht door Zeeland lopen.

Zij rapporteren met gezag. Slechts een enkele onsportieve bestuurder, die niet in de spiegel wenst te kijken, probeert het werk af te kraken. Kansloos.

Dit gezag bouwt de zaterdag in Goes overleden Ben Jansen zorgvuldig op. Hij werkt sinds begin jaren zeventig bij de PZC. Jansen focust eerst op de stad Goes en de Bevelanden. Later schrijft hij vooral over kwesties die álle Zeeuwen aangaan. In zijn lange carrière bij deze krant maakt hij belangrijke veranderingen mee: de uitvoering van de Deltawerken, de rol van de havens, de herhaalde discussie over kernenergie en nog zo'n slepend dossier: de verdieping van de Westerschelde.

Jansen tekent met evenveel gemak de feitelijke veranderingen op als alle ingewikkelde politieke bewegingen op de achtergrond.

Als gentleman-journalist staat hij dicht bij zijn bronnen maar houdt hij tegelijk een gepaste afstand. Vanuit die positie observeert hij scherp.

In het snel veranderende medialandschap wordt Jansen een baken voor jonge collega's. Betrouwbaarheid geworteld in kennis, dat brengt hij over.

De vaardigheid waar Jansen journalistieke successen mee haalt, gebruikt hij ook om afscheid te nemen. Hij ervaart zijn slopende ziekte als domme pech. Dat verwoordt hij tot op het laatst zeer duidelijk, met een paar glasheldere berichten aan zijn collega's bij de krant.