Volledig scherm
Éen van de gerechten met zelf gevangen ansjovis. © Jan van de Kasteele

Belangstelling voor weervisserij groeit fors

BERGEN OP ZOOM - Meer vaartochten, meer vrijwilligers. En ook de ansjovis laat zich inmiddels weer al mondjesmaat vangen. Marc van der Steen van de Stichting Behoud Weervisserij blikt optimistisch het nieuwe seizoen tegemoet. Voor het eerst was er donderdag een officiële aftrap. Met een lunch in restaurant Canise van de hotelschool in Bergen op Zoom. 

Aanwezig tal van organisaties met wie de stichting samenwerkt. Zoals Brabants Landschap, de stadsgidsen, het Zoomvliet College. Maar ook met de burgemeester van Tholen, Ger van de Velde, met wethouder Martin Groffen, wethouder van Woensdrecht. In een bescheiden hoofdrol: weervisser Cor van Dort, inmiddels 85, maar nog altijd actief.

Vaartochten bijna volgeboekt

,,We verwachten dit jaar tussen de 950 a 1000 mensen die meegaan met onze vaartochten. Vorig jaar waren dat er 830'', aldus Van der Steen. Van de vaartochten is inmiddels negentig procent volgeboekt. Maar ook steeds meer groepen en scholen willen mee naar de weervisserij. ,,En we maken steeds meer kleine tochten, alleen met de vlet, waarbij er slechts 12 mensen mee kunnen.'' Terwijl op die manier de weervisserij steeds meer in beeld komt bij steeds meer mensen, lokt dat aan de andere kant vrijwilligers. ,,Vorig jaar zaten we op 18, inmiddels hebben we er 27.'' Vrijwilligers die op evenementen de Stichting Behoud Weervisserij promoten, maar ook actief zijn in de weren. ,,Ze willen meevissen, verjagen de aalscholvers, helpen de familie Van Dort bij de vangst'', aldus Van der Steen.

Volledig scherm
Weervisser Cor van Dort (rechts) komt langszij van de rondvaartboot met nazaten van weervisserfamilies. (Archieffoto) © peter van trijen/het fotoburo

Steeds meer bekendheid voor weervissen

Acht jaar geleden begon de Stichting Behoud Weervisserij met vier vrijwilligers. De familie Van Dort was op dat moment de enige die nog viste. Cor van Dort, samen met zijn schoonzoon Henk van Schilt. Opvolging is er niet. De stichting wil voorkomen dat het na hen gedaan is met de weervisserij. En begon met vaartochten. Om deze unieke manier van vissen bekendheid te geven. En zo te bewaren. Die vaartochten trokken zo'n 400 deelnemers, tot de stichting in 2015 nieuwe vletten in de vaart zette. Daardoor verdubbelde het aantal mensen dat meevoer tot ruim 800. Maar inmiddels is er meer dan alleen de vaartochten en helpen de vrijwilligers steeds vaker mee als visser.

Bij de lunch van donderdag in de hoofdrol uiteraard: ansjovis. Eentje per hoofdgerecht, want er is nog maar heel weinig ansjovis op dit moment. ,,Mei vorig jaar was ook een slechte maand, maar juni was heel goed.''