Volledig scherm
De haven van Terneuzen. © archieffoto Mark Neelemans

Bedrijfsleven juicht mogelijke fusie tussen havens Zeeland en Gent toe

TERNEUZEN - Bedrijven in de Zeeuwse havens staan achter een eventuele fusie van Zeeland Seaports en de haven van Gent. Ze denken dat grensoverschrijdende samenwerking de beste groeikansen biedt.

In Gent is tijdens de Vlaams-Nederlandse top de handtekening gezet onder het onderzoek naar fusie. PORTIZ en de VeGHO-Voka Oost-Vlaanderen, de verenigingen van 550 bedrijven die in de havens zijn gevestigd, juichen zo'n onderzoek toe. Samen worden de Zeeuwse havens en Gent de tiende haven van Europa en de zevende in Noordwest-Europa.

Hoewel er tussen Nederland en België verschillen in bestuur en regelgeving bestaan, zien de bedrijven in de havens dat niet als onoverkoombaar. Ze wijzen erop dat beide havens inmiddels ook commercieel regelmatig samen optrekken, onder meer op buitenlandse beurzen waar ze de beide havens als één economisch gebied aanprijzen. Beide verenigingen zien een aantal duidelijke plussen, zoals schaalvoordelen en kostenbesparingen. Fusie mag echter niet leiden tot hogere aanleg- en doktarieven.