Volledig scherm
Een 43-jarige man uit Sint Maartensdijk was volgens gedragsdeskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar toen hij de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb (foto) bedreigde. © ANP

'Bedreiger van Aboutaleb uit Sint Maartensdijk was volledig ontoerekeningsvatbaar'

MIDDELBURG - De 43-jarige D. S. uit Sint Maartensdijk was begin januari volledig ontoerekeningsvatbaar, toen hij de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bedreigde. Daarover waren de gedragsdeskundigen én de officier van justitie maandag in de Middelburgse rechtbank eensluidend.
 

Hij moest worden ontslagen van rechtsvervolging en worden opgenomen in een psychiatrische inrichting. Hij leed aan wanen, was paranoïde, leed aan schizofrenie en had psychoses. S. werd begeleid door de hulpverleners van het Leger des Heils. Bij een van hen vond hij een luisterend oor; hij vertelde hem over zijn frustraties. Over de regering en over de 'valse' coalitievormingen waarbij onder meer de PVV buitenspel werd gezet. 

Skinheads

Die frustraties reageerde hij af door allerlei ultra-rechtse berichten op social media te zetten. Dat hij met tig skinheads naar Rotterdam zou gaan voor een PVV-demonstratie. Dat hij naar Aboutaleb zou gaan, hem iets zou aandoen en vervolgens zelfmoord zou plegen. Of zichzelf opblazen in een moskee. Zijn begeleider meldde dat alles binnen het teamoverleg en zijn manager adviseerde dat dit met de wijkagent moest worden besproken. Het resultaat was dat S. niet in de crisisinterventie belandde zoals de begeleider voor ogen had, maar dat S. werd opgepakt en aangemerkt als iemand die aan het radicaliseren was geslagen. Een bedreiging met terroristische inslag.,,Ik zou dat nooit doen'', zei S. ,,Ik zeg het wel, maar doe het niet. Ik ben een Ajax-fan in hart en nieren en zou nooit, maar dan ook nooit naar Rotterdam gaan'.

S. zegt inmiddels 'een stuk rustiger' te zijn geworden. Hij wordt liever ambulant geholpen.

Uitspraak over twee weken.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement