Strandplevier
Volledig scherm
Strandplevier © Vogelbescherming Nederland

Bedreigde strandplevier maakt comeback

VLISSINGEN - Jarenlang ging het bar slecht met de strandplevier, maar de kustvogel is bezig aan een comeback. Er zijn vorig jaar in Zeeland meer broedparen geteld dan in 2018.

Sinds de jaren tachtig zit de strandplevier in de verdrukking. In 1975 waren er nog zo’n 750 tot 1000 broedparen in Nederland. De plevier zat in 2018 met iets meer dan 100 broedparen diep in het dal. Eén van zijn grote vijanden is de toerist. Doordat het op stranden steeds drukker is geworden, vond de strandplezier steeds moeizamer een rustig plekje om te broeden.  Is er nu sprake van een ommezwaai?

Marije Kuiper van Vogelbescherming Nederland hoopt het. ,,In 2019 kwamen er beduidend meer plevieren broeden in het Delta-gebied. Het waren er 135, toch 30 meer dan in 2018. In heel Nederland hebben we 165 broedparen gespot. Het lijkt de goede kant op te gaan met de strandplevier, maar zeker weten we het nog niet.”

Quote

Als het te druk wordt, vliegt de strandple­vier weg

Marije Kuiper, Vogelbescherming Nederland

De strandplevier voelt zich thuis tussen de jonge duinen, in een schorrengebied of op het strand. De vogel kan best wat lawaai verdragen, maar als het te druk wordt, vliegt ze weg, zegt Kuiper.

Eilandjes vormen nieuwe broedplaatsen 

De vraag is waarom de strandplevier een comeback lijkt te maken, want stranden zijn niet minder druk geworden. Kuiper: ,,Er zijn nieuwe broedmogelijkheden bijgekomen zoals opgespoten eilandjes in de Grevelingen en broedeilanden in Waterdunen. Op stranden zorgt natuurlijke aangroei  in de vorm van embryonale duinen voor nieuwe broedgelegenheid . Verder worden vogels beter beschermd. Er zijn door terreinbeheerders en gemeenten op diverse plekken in de delta stukken strand afgezet zodat strandvogels rustig kunnen broeden.” 

  1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
    PREMIUM

    Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

    MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.