Volledig scherm
Een schitterende herrinering aan Koniningedag Wemeldinge 2010 © Arthur Hoogesteger

'Beatrix liet zich in Wemeldinge niet uit het veld slaan door de regen'

KAPELLE - De Kapelse oud-burgemeester Siebe Kramer, die in 2010 koningin Beatrix van dichtbij meemaakte tijdens de viering van een natte koninginnedag in Wemeldinge, vindt het goed dat de vorstin 30 april aftreedt.

Gezien haar leeftijd en de familieperikelen onder andere rond Friso noemt Kramer het besluit verstandig. "Het is tijd voor een nieuwe generatie. Opvolging is niet zo eenvoudig, want koningin Beatrix is zeer betrokken en beschikt over een enorme plichtsbetrachting."

Dat merkte Kramer op 30 april 2010. "Het was een koude, natte dag. De koningin liet zich er niet door uit het veld slaan. Ze besefte dat alle mensen in Wemeldinge, niet in de laatste plaats de kinderen, uren stonden te kleumen. Ze gaf royaal handjes. Zelfs aan een terminale patiënt die op een brancard tussen het publiek lag. Zijn laatste wens was de koningin de hand schudden. Ik heb haar dat gevraagd. Toen ze hem zag liggen, liep ze meteen naar hem toe. Een maand later overleed hij. Deze gebeurtenis stond zelfs op zijn rouwkaart. Ik heb haar er later van op de hoogte gesteld. Toen ik de koningin nog eens ontmoette tijdens een bijeenkomst in Amsterdam, kwamen zij en Willem-Alexander meteen terug op koninginnedag in Wemeldinge. Ze hadden groot respect hoe de bevolking het dorp had aangekleed en hoe enthousiast ze waren. Ja, we mogen dankbaar zijn dat we zo'n vorstin hebben gehad, want laten we wel zijn: het koningschap is niet gemakkelijk!"