Volledig scherm
Willem Bouman werd zaterdag in Duitsland "wereldkampioen priemgetallen"

Bartjens Rekendictee: Koning van de priemgetallen verbluft de rekenwereld weer

BREDA - Enig idee welke drie priemgetallen na vermenigvuldiging het getal 278.353.657 opleveren? Nee? chaamt u zich vooral niet, want er is maar één mens op de hele wereld die dat kan uitrekenen: de Nederlander Willem Bouman, koning van de priemgetallen. Die overigens een appeltje te schillen heeft met de wiskundigen onder ons.

In Dresden voltrok zich afgelopen zaterdag het wereldkampioenschap hoofdrekenen. In de Oost-Duitse stad werd gerekend op een niveau dat hooguit enkele tientallen van de 7,1 miljard aardbewoners beheersen. Als tussendoortje betrad Willem Bouman, een 74-jarige gepensioneerde vertegenwoordiger uit Alphen aan den Rijn, het podium.

De Britse rekenmeester Robert Fountain had hem gevraagd het huzarenstukje te herhalen dat de Duitse rekenaar Zacharias Dase in 1854 leverde. Het lukte Dase destijds om het getal 278.353.657 te factoriseren in drie priemgetallen (getallen die enkel door één en zichzelf deelbaar zijn) van drie cijfers. Fountain, een van de organisatoren van het WK hoofdrekenen, wist dat er maar één mens is die dat zou moeten kunnen – Willem Bouman dus, die door Fountain ‘the king of the primes’ (koning van de priemgetallen) wordt genoemd.

Bouman kreeg het getal 365.369.197 voorgeschoteld en moest dus berekenen welke drie priemgetallen daaraan ten grondslag liggen. Ieder ander mens zou zich net zo hulpeloos voelen als wanneer hem een tekst in Spijkerschrift werd voorgehouden met de vraag die in het Sanskriet te vertalen, maar Bouman zette zijn hersenen aan het werk. En zie aan: hij kwam uit op 719 × 547 × 929. Omdat er geen concurrentie was werd Bouman geen wereldkampioen genoemd, maar kreeg hij de Prix d’Excellence. Ook fijn.

Het Bartjens Rekendictee, waaraan duizenden Nederlanders momenteel deelnemen, is niet het niveau waarop Bouman opereert. “Het is leuk aangeklede wiskunde”, zegt de beste rekenaar van Nederland. “Maar vergeleken met het WK Hoofdrekenen voor kinderen, waar ik bij betrokken ben, is het Bartjens Rekendictee kleuterniveau. Ach, als je niet meer zo bezig bent met rekenen is het best lastig, dat begrijp ik wel.” Bouman vergelijkt het brein met een spier. “Als je een spier traint wordt die groot en sterk. Als je het rekencentrum in onze hersenen prikkelt wordt dat ook sterker, maar helaas wordt dat nauwelijks aangemoedigd.” Daar spelen wiskundeleraren een kwalijke rol in, vindt Bouman.

“Voor een wiskundige is rekenen iets als een walvisvaarder die thuiskomt met een emmertje sprot... De Duitse wiskundige Leibnitz schreef eens dat hij zich als grote geest niet bezig hoefde te houden met slaafse rekenarbeid.” Dat dedain voor de basis van de wiskunde stuit hem tegen de borst. “Als een ambachtsman zijn werk slecht doet stort morgen mijn huis in. Ach meneer, wiskundigen... Ik heb een lijstje met zes namen die ik hoog heb zitten, aan de rest is een zootje kwallen.”

Afijn: rekenen. Wat is het waardoor Bouman daar zo bedreven in is? “Dat zal ik u zeggen. Zoals een seksmaniak niet van een vrouw af kan blijven, kan ik niet van een getal afblijven. Als ik een vrachtwagen zie rijden met een telefoonnummer erop ga ik dat demonteren in priemgetallen. Uw telefoonnummer heb ik inmiddels overigens gekraakt.” Als het Bartjens Rekendictee de liefde voor het

hoofdrekenen stimuleert is dat pure winst, vindt Bouman. “Want zonder wiskunde groeit alleen het gras, en misschien ook dat nog niet.”

Meedoen aan het Bartjens Dictee? Klik hier

Volledig scherm
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement