Aso’s misdragen zich in Zeeuwse natuurgebieden door coronacrisis: ‘Overal lagen bierblikken’

Reportage - videoHet geluid van brullende motoren doet plots de stilte verstommen op deze zonovergoten donderdagmorgen in het Veerse Bos op Walcheren. De blik van Karel Leeftink staat meteen op scherp, zijn oren zijn gespitst. Toch niet weer vandalen, zie je hem denken. De Middelburgse boswachter gaat direct op onderzoek uit, terwijl de verrekijker om zijn nek heen en weer bungelt. ,,Wat zou hier nu weer aan de hand zijn?” 

Motorcrossers, quadrijders en jongeren op brommertjes; Leeftink en zijn collega's van Staatsbosbeheer zagen ze de afgelopen weken allemaal voorbijkomen in de Zeeuwse natuurgebieden. 

Boswachter Karel Leeftink bij natuurkampeerterrein Het Veerse Gat.
Volledig scherm
Boswachter Karel Leeftink bij natuurkampeerterrein Het Veerse Gat. © Boaz Timmermans/Fos Fotografie

De meldingen van overlast stapelden zich met de week op. Sinds de ‘intelligente lockdown’ is het een stuk drukker in de bossen. Ook met ‘recreanten’ die normaal niet zo snel de natuur ingaan, maar liever in een bar of discotheek rondhangen of hun energie kwijt kunnen op een sportveld. Een deel van hen zoekt nu ‘ontspanning’ in de natuur, maar heeft moeite met de daar geldende regels. Vooral 's nachts wil het nog wel eens escaleren, uit het zicht van de buitenwereld. Leeftink: ,,Er is veel meer vandalisme sinds de coronamaatregelen. En ook de natuur wordt verstoord, terwijl we midden in het broedseizoen zitten.”

Geluidsoverlast, vernielingen, afval dumpen; de Zeeuwse boa’s en boswachters hebben hun handen er vol aan, het bonnenboekje stroomt wekelijks vol. ,,Tientallen boetes zijn de afgelopen weken al uitgedeeld”, vertelt  Leeftink. ,,Je merkt dat men zoiets heeft van; we mogen door corona al een hoop niet, ga je hier nu ook nog wat van zeggen. Mensen zoeken een uitweg, wellicht ook uit een stukje verveling. Het zijn zeker niet alleen jongeren die zich niet aan de regels houden.”  

  1. Voor de laatste keer kijken bij de befaamde discotheek ‘de Hooizolder’
    PREMIUM
    VIDEO

    Voor de laatste keer kijken bij de befaamde discotheek ‘de Hooizolder’

    WESTKAPELLE - Op veertienjarige leeftijd danste Jozien Boot (61) op muziek van The Hollies, Bee Gees en Rolling Stones in De Hooizolder. Ze heeft goede herinneringen aan die tijd. Donderdagochtend kwam ze nog even kijken naar de plek waar ze samen met vrienden en vriendinnen uit Westkapelle zo’n leuke tijd had. ,,Feitelijk was ik toen te jong want je mocht pas als zestienjarige naar deze disco”, herinnert zich nog goed. Maar binnen komen was geen punt. ,,Dat lukte wel.” Ze wijst naar een hoek van de disco waar ze samen met haar vrienden altijd was te vinden. ,,Ik was nieuwsgierig wat hier gebeurde. Ik woonde hier vlakbij en wilde hier ook dansen.”