Volledig scherm
Dominee Maarten Klaassen uit Arnemuiden © rv - privéfoto

Arnemuidse Nashville-dominee niet welkom in Gorinchem

GORINCHEM - Dominee Maarten Klaassen uit Arnemuiden - één van de initiatiefnemers van de publicatie van de Nashville-verklaring - reist niet af naar Gorinchem, vanwege een petitie tegen zijn komst. Hij zou zondag de dienst voorgaan in de Grote Kerk. ,,Met een andere voorganger wordt de druk eraf gehaald’’, stelt hij.

Klaassen werkte mee aan de Nederlandse versie van de Nashville-verklaring. In het pamflet, dat de afgelopen dagen veel ophef veroorzaakte, staat onder meer dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. 

Belediging

In een online handtekeningenactie werd de komst van Klaassen naar Gorinchem een ‘belediging voor de LGBTI-gemeenschap’ genoemd. ,,Als tolerante stad zitten we hier niet op te wachten!’’ Binnen de kortste keren hadden ruim tweehonderd mensen de petitie ondertekend. ,,We hebben toen gezocht naar een goede manier om hiermee om te gaan. Ik heb gezegd bereid te zijn om gewoon te komen. Niet om over de verklaring te spreken, maar gewoon om te preken, een stukje Bijbeluitleg te doen’’, zegt de dominee. ,,Uiteindelijk is toch gekozen om een andere voorganger te vragen. Dat is in goed overleg gegaan. Er waren ook geluiden van een vreedzaam protest bij de kerk. Met een andere voorganger wordt de druk eraf gehaald.” 

De dominee stelt dat de verklaring achteraf ‘anders en beter’ had gekund. ,,Door een soort leeswijzer toevoegen, bijvoorbeeld. Zodat dingen ook geen eigen leven gaan leiden. Dat homoseksualiteit te ‘genezen’ zou zijn, heb ik bijvoorbeeld nooit gezegd en maak ik ook niet op uit de verklaring. Als dat wel het geval was geweest, had ik er nooit mijn handtekening onder gezet.’’ 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ivo is wél open over zijn fetish; ‘Ik snap dat sommigen het liever geheim houden’
    PREMIUM

    Ivo is wél open over zijn fetish; ‘Ik snap dat sommigen het liever geheim houden’

    MIDDELBURG - Je hebt het misschien niet met grote letters in je werkagenda geschreven, maar waarom eigenlijk niet? Het is vandaag Wereld Fetishdag. De dag waarop fetishisten worden aangemoedigd meer open te zijn over bijvoorbeeld hun passie voor latex kleding of bondage. Middelburger Ivo Greeven windt er geen doekjes om: ,,Latex kleding, korsetten en hoge hakken vind ik mooi om te zien en om zelf te dragen.”