Volledig scherm
PREMIUM
Cas Caljouw eind vorig jaar. © Marcelle Davidse

Arnemuidse kotter naar Groningen na pulsverbod; 'Er zullen meer Zeeuwse vissers stoppen'

ARNEMUIDEN - De Arnemuidse visserijvoorman Cas Caljouw heeft zijn schip, de Eurokotter ARM 25 Deo Volente, verkocht. Het schip gaat naar Groningen. De familie Nienhuis uit Zoutkamp heeft de ARM 25 overgenomen. Caljouw vreest dat meer Zeeuwse vissers zijn voorbeeld zullen volgen nu het pulsverbod van kracht is.

Caljouws ontheffing om met de pulskor te vissen liep, zoals voor de meeste Nederlandse vissers, af op 31 december. Walschipper Caljouw weet nog niet of hij doorgaat in de visserij. ,,We hebben de ARM25 zonder papieren, dus zonder de vangstrechten, verkocht. Dat wil zeggen dat we eventueel een ander schip kunnen aanschaffen. Maar we willen eerst alles even laten bezinken”, aldus Caljouw, die de verkoop van de ARM25 ‘een stap van ongekende hoogte, maar een weloverwogen besluit’, noemt.

  1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
    PREMIUM
    Reportage

    Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

    DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”