Angst voor lekken giftige stoffen uit 30 miljoen kilo munitie in Oosterschelde: ‘Er moet echt wat gebeuren’

VIDEOZIERIKZEE - Bomexperts, politici en milieuorganisaties maken zich ernstige zorgen over 30 miljoen kilo levensgevaarlijke munitie die al tientallen jaren ligt te roesten voor de kust van Zierikzee. Verschillende deskundigen zijn het erover eens dat de munitie giftige stoffen gaat lekken.  

In zo'n zelfde bommenkerkhof bij Knokke is dat nu al het geval. Onduidelijk is hoe de staat van de explosieve cocktail in de Oosterschelde nu is en of er ook hier al TNT en fosfor in het water terechtkomt. De grootste munitiestort van Nederland werd vijf jaar geleden voor het laatst gecontroleerd, laat de provincie weten na vragen van deze krant.  Op 12 april bespreken Rijkswaterstaat, het ministerie van Defensie, Nationaal Park Oosterschelde en de gemeente of er – en zo ja welke – maatregelen rondom de munitiestort nodig zijn.

Volledig scherm
Zicht op de Zeelandbrug en de Oosterschelde, waar de munitiestort ligt. © Maurice Steketee

Nationaal Park Oosterschelde (NPO) wil eindelijk wel eens weten waar het aan toe is. De vraag is niet of de dumpplaats voor honderden bommen en giftige granaten uit de Tweede Wereldoorlog gaat lekken, maar wanneer.  ,,Niets doen is geen optie, er moet helderheid komen”, vinden bomexpert Frank Barink en Siebe Kramer, voorzitter van NPO. 

Quote

Springstof bestaat uit TNT en als dat uit elkaar valt in het water hou je DNT over, dat is een kankerver­wek­ken­de stof. Dat moet je toch niet willen? Er moet echt wat gebeuren

Frank Barink, Bomexpert
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
    PREMIUM
    Reportage

    Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

    DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”