Amerikaanse leger is in Vlissingen volop bezig met grootse operatie

videoVLISSINGEN-OOST - Het Amerikaanse leger verplaatst een complete brigade vanuit Texas naar Europa. Al hun materiaal gaat mee. Van de grootste pantservoertuigen tot aanhangertjes. Een groot deel van de spullen wordt via de haven van Vlissingen aangevoerd.

Ruim zestig ton schoon aan de haak zweeft door de lucht. Op de kade van de Quarleshaven in Vlissingen-Oost hijst een machtige kraan van Verbrugge Terminals met opvallend gemak een grote legertank in het ruim van het Belgische binnenvaartschip Vita Dura. De M1 Abrams is een van de tanks die 2nd Armored Brigade Combat Team, onderdeel van de 1 Cavalry Division, vanuit zijn basis Fort Hood in Texas heeft meegenomen voor zijn negen maanden durende verblijf in Europa. 

Volledig scherm
© Dirk Jan Gjeltema

Schepen

Volledig scherm
Een Paladin houwitser op het havenplateau. © Dirk Jan Gjeltema

Het gaat in totaal om 3500 militairen, 85 Abrams tanks, 120 kleinere tanks (Bradley fighting vehicles), 15 Paladins (pantserhouwitsers, een groot rijdend kanon) 500 andere rupsvoertuigen, 1200 voertuigen op wielen, 300 trailers en nog een hele hoop ander materieel, al dan niet verpakt in zeecontainers. De militairen worden voor het overgrote deel ingevlogen.

Al hun materieel is een week of twee geleden in Jacksonville (Florida) aan boord van drie schepen gebracht. Een groot deel ervan gaat via de haven van Vlissingen naar Europa en de rest via Riga (Letland). De eerste schip is deels gelost in Vlissingen en doorgevaren naar Riga. Deze maandag is het de beurt aan de Patriot, het tweede schip. Het ene na het andere rupsvoertuig rolt grommend uit de buik van het schip en naar zijn plaats op het gigantische parkeerterrein. 

Atlantic Resolve

Volledig scherm
Een Abrams tank wordt aan boord van binnenvaartschip Vita Dura geladen. © Dirk Jan Gjeltema

Vanuit de haven wordt het wapentuig via Duitsland naar Polen en Roemenië gebracht. Afhankelijk van de bestemming gaat dat met binnenvaartschepen, treinen en diepladers. Verder rijdt een deel van de militaire voertuigen vanuit Vlissingen in konvooi naar Polen. Van daaruit verspreidt de brigade zich over de verschillende Navo-landen. De operatie heet Atlantic Resolve. Per toerbeurt gaat een compleet Amerikaanse legeronderdeel voor negen maanden naar Europa. ,,Het is het bewijs van de Amerikaanse betrokkenheid bij de Navo en Europa”, zeggen de Amerikanen. 

Militair gebied

Volledig scherm
Tank wordt in binnenvaartschip geladen. © Theo Giele

Meer dan 10 hectare van het terrein van Verbrugge Terminals is tijdelijk overgenomen door de Amerikanen. Het is tijdelijk militair gebied. Met schermen is het terrein afgezet. Nederlandse militairen houden met hun Amerikaanse collega’s de wacht. De Nederlandse marine houdt vanaf het water een oogje in het zeil. Voor de haven van Vlissingen, en dan met name voor Verbrugge, heeft de operatie een enorme impact, zegt directeur Martin Verbrugge. Een transport van deze omvang is heel bijzonder. ,,We hebben hier wel een militaire traditie, al is het de laatste tien jaar op dit gebied heel stil geweest rondom oefeningen. Een operatie van deze omvang geeft veel energie bij mij, bij de bedrijfsleiding, maar ook bij de mannen die op de schepen werken.”

De operatie Atlantic Resolve heeft maanden van voorbereiding gekost. De verwachting is dat de hele operatie tegen het einde van de maand is afgerond. Over negen maanden gaat alles weer retour naar de Verenigde Staten.

Volledig scherm
Een Abrams tank rolt van boord in de Vlissingse haven. © Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
De marine bewaakt het Amerikaans transportschip 24 uur per dag vanaf het water. © Theo Giele
Volledig scherm
© Theo Giele
Volledig scherm
© Theo Giele
Volledig scherm
© Theo Giele
Volledig scherm
© Theo Giele