Aan de lange Vorststraat 80 in Goes ligt ook een struikelsteen als herinnering aan de Joden die vanaf dat adres  in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd.
Volledig scherm
Aan de lange Vorststraat 80 in Goes ligt ook een struikelsteen als herinnering aan de Joden die vanaf dat adres in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. © Marcelle Davidse

Alsnog subsidie voor stichting Struikelstenen

Middelburg De Stichting Struikelstenen krijgt alsnog subsidie van de provincie Zeeland. Het gaat om 3450 euro. De provincie komt met het geld over de brug na een uitspraak van de Middelburgse rechtbank in mei van dit jaar. 

De stichting plaatst struikelstenen, kleine gedenktekens tussen de normale bestrating op plekken waar Joden zijn weggevoerd. De stenen zijn onder meer te zien  in Middelburg, Vlissingen en Goes. 

De provincie vond het plaatsen van de gedenkstenen in het trottoir een gemeentelijke kwestie, niet passend in het provinciale cultuurbeleid. De rechter dacht daar anders over. Hij stelde dat de struikelstenen in meer gemeenten worden neergelegd met het doel bewoners, maar ook bezoekers te wijzen op de vervolging van Joden in de provincie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kunt, aldus de rechter, dus niet meer spreken van een puur gemeentelijk belang. 

De provincie is het daar bij nader inzien mee eens. De stichting Struikelstenen werkt nu aan een tweetalige website om ook jongeren en jong-volwassenen te bereiken. De provincie is daar blij mee. Het vindt educatie over de Tweede Wereldoorlog belangrijk.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement