Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Alsnog ontslag voor drugsverslaafde agent uit Zeeland

UTRECHT - Een agent in Zeeland verliest alsnog zijn baan door een jarenlange cocaïneverslaving. De rechter heeft dat bepaald in een rechtszaak.

De Zeeuwse politie mag de agent, die jarenlang verslaafd was aan cocaïne, toch ontslaan. De hoogste ambtenarenrechter heeft dat bepaald in het hoger beroep dat de politie aanspande tegen een uitspraak van de rechtbank in Breda.

De agent was vanaf 2011 in dienst bij de politie in Zeeland. Zijn drugsgebruik kwam in 2015 aan het licht en veroorzaakte veel discussie binnen de leiding van de politie Zeeland-West-Brabant. Ondanks de weerstand bij een deel van de politiebazen werd besloten om de agent in dienst te houden en over te plaatsen naar een ander team.

Imago

Toch kwam de korpschef terug op het besluit. De korpschef noemde het zeer ongewenst dat een agent die cocaïne heeft gekocht bij dealers in zijn woon- en werkomgeving, bij de politie blijft. Volgens hem stond bovendien het imago van de politie op het spel.

De agent ging met succes in beroep tegen zijn ontslag en kreeg gelijk, omdat aan van de politiechefs hem had beloofd dat hij mocht blijven. De politie ging in hoger beroep om de man alsnog te kunnen ontslaan.

Onrust

De Centrale Raad van Beroep liet de balans doorslaan naar de andere kant. Volgens de hoogste ambtenarenrechter heeft de agent bijgedragen aan de drugscriminaliteit, terwijl zijn collega's de problematiek aan het bestrijden waren. De rechter is het met de politie eens dat er onrust zal ontstaan als de agent bij het korps mag blijven. Ook de vrees voor terugval is terecht, aldus de uitspraak.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Inger zag na maanden gehandicapte Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’
    PREMIUM
    video

    Inger zag na maanden gehandicap­te Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’

    HEINKENSZAND - Dan lacht ze, dan weer huilt ze, dan wordt ze 's nachts wakker en schreeuwt om mama en papa. Rosan Ouwerkerk uit Heinkenszand is 27 jaar maar heeft het ontwikkelingsniveau van een peuter en kan niet praten. Leg dan maar eens uit waarom papa en mama al maanden niet meer op bezoek mogen komen vanwege een sluimerend virus dat rondwaart in de samenleving. ,,Ik moest de tas met ijsthee en chips voor haar aan het hek hangen, want ze mocht ons echt niet zien", vertelt moeder Inger.