Volledig scherm
© Thinkstock

'Als Zeeuwse gedeputeerde haar handtekening onder Kustpact zet, hebben we een probleem'

VLISSINGEN - De recreatiesector in Zeeland ziet met lede ogen aan hoe het nationale ‘Kustpact’ (over de bouwen langs de kust) de verhouding met overheden en natuurorganisaties in de provincie dreigt te verstoren.

Ondernemers in de horeca, recreatie en watersport verzetten zich tegen het Kustpact. De Recron, Horeca Nederland en Hiswa vrezen dat onverkort uitvoeren van het pact de toekomst van de ‘gastvrijheidseconomie’ op het spel zet.

Arthur van Disseldorp, van Recron Zeeland, betreurt de gang van zaken. "Zeeland heeft als het gaat om samenwerking tussen economie en ecologie een voorsprong op de Noord en Zuid-Holland. Maar als de gedeputeerde van Zeeland haar handtekening onder deze tekst zet, hebben we een probleem."

Zones

In het Kustpact staat dat langs de kust zones komen waarbinnen wel of niet gebouwd mag worden. Nieuwbouw op strand en in de duinen is helemaal uit de boze. De overheden beloven de uitgangspunten van het Kustpact in hun voorschriften op te nemen.

Volgens Van Disseldorp dreigt het Kustpact niet alleen nieuwe projecten te blokkeren, maar staat het ook de vernieuwing van de bestaande voorzieningen in de weg. De voorlopige versie van het Kustpact moet nu eerst door de besturen van alle betrokken partijen worden geaccordeerd. Daarna is het aan de overheden om de afspraken in regelgeving vast te leggen.

Het Kustpact is hier te lezen (pdf)