De sloot bij het pand waar de moord werd gepleegd werd vorig jaar leeggepompt voor onderzoek.
Volledig scherm
De sloot bij het pand waar de moord werd gepleegd werd vorig jaar leeggepompt voor onderzoek. © Josh Walet

Alphense moordverdachte ‘wolf in schaapskleren: zakenpartner met touw en bijl gedood’

Over de moord op ondernemer Aldrik Frik uit Dreischor zijn vanochtend gruwelijke details naar buiten gekomen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de 58-jarige Alphense moordverdachte Rik B. zijn zakenpartner meerdere keren met een hakbijl op het hoofd geslagen en gewurgd met een touw. De twee zouden ruzie hebben gehad over geld. ,,De keurige man die hier in de rechtbank zit, is een wolf in schaapskleren”, zei de officier van justitie vandaag tijdens een eerste voorbereidende zitting in Den Haag.

Op vrijdagochtend 3 augustus komt rond 08:15 uur op de meldkamer een telefoontje binnen. Het is Rik B. die zegt dat hij zijn zakenpartner Aldrik Frik ‘dood heeft aangetroffen’ in hun bedrijf aan de Ondernemingsweg in Alphen. ,,Bij aankomst was het de politie direct duidelijk dat Frik door veel geweld om het leven is gebracht”, zei de officier. ,,Al snel bleek dat Frik een keurige man was. Hij was net verhuisd naar Zeeland om daar met zijn vrouw een B&B te beginnen.”

Vuilniszak

Na uitgebreid onderzoek richt de verdenking zich al snel op die andere ‘keurige’ man: 112-melder en zakenpartner Rik B.. Tijdens het onderzoek in de omgeving van het bedrijfspand, vindt de politie in de bosjes een vuilniszak met daarop de vingerafdrukken van B. en een schokkende inhoud: een touw met daarop bloed van Aldrik Frik. In de sloot wordt een bijl gevonden. Daarop zitten sporen van een muur, die ook worden teruggevonden op het lichaam van Frik. De officier: ,,Uit camerabeelden, computergegevens, telefoongegevens en uit onderzoek naar de auto van verdachte blijkt verder dat hij die dag niet omstreeks 08:15 uur bij het bedrijf is gearriveerd, maar veel eerder rond 07:20 uur.”

Ontkenning

Eind september wordt B. aangehouden. Hij ontkent de moord, maar heeft volgens het OM ‘een financieel motief’. B.’s vrouw wordt gehoord augustus en zegt ‘zeker te weten dat haar man rond kwart voor acht is vertrokken’ naar het werk. Ook tijdens de zitting blijft B. de moord ontkennen via één van zijn twee advocaten. ,,Hij ontkent diep”, zegt zij. ,,Mijn cliënt is een a-typische verdachte, een vijftiger zonder strafblad die rouwt om de dood van zijn zakenpartner. Dit is een traumatische ervaring voor hem”, voegt haar collega daaraan toe.

Tot nu toe zwijgt B. over de gebeurtenissen die dag. Het OM wil daarom meer onderzoek naar de bijl en de kleding die de Alphenaar droeg die dag. De officier vroeg ook om meer onderzoek naar de psyche van de Alphenaar, net als zijn advocaten. De rechter stemde in met de onderzoekswensen. Ook moet de vrouw van B. nogmaals worden gehoord door de rechter-commissaris. De voorlopige hechtenis van B. is verlengd. Hij blijft vastzitten tot de volgende zitting over drie maanden.

Verslaggever Serena Hofman was in de rechtbank en twitterde over de zaak.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement