Volledig scherm
De ANWB is de enige routeplanner die toeristen met bestemming Waterpark Veerse Meer door Lewedorp leidt. © Screenshot website

Alleen de ANWB stuurt je door Lewedorp naar Waterpark Veerse Meer

LEWEDORP/ARNEMUIDEN - Inwoners van Lewedorp hoeven niet meteen te vrezen voor grote verkeersdrukte als straks Waterpark Veerse Meer is uitgegroeid tot een park met 800 huizen. Slechts één geteste routeplanner - die van de ANWB - adviseert automobilisten via Lewedorp naar het vakantiepark te rijden.

PvdA-raadslid Ingrid Brilleman van de gemeente Borsele uitte donderdagavond stevige kritiek op de route die Chris Simons opperde voor verkeer richting het vakantiepark.  De Middelburgse wethouder probeerde maandag bezorgde Arnemuidenaren gerust te stellen door te beweren dat navigatiesystemen auto's vanaf de A58 via de nieuwe afslag bij Heinkenszand over Lewedorp sturen. En dus niet door Arnemuiden, waar ze helemaal niet zitten te wachten op meer vakantieverkeer door het dorp.

Dwars door Arnemuiden 

Op die bewerking valt wel wat af te dingen, blijkt uit een onderzoekje waarbij acht populaire routeplanners zijn gevraagd de snelste route uit te stippelen naar Waterpark Veerse Meer. Vijf geteste planners (waaronder het populaire Google Maps, TomTom en Routenet) sturen automobilisten via afslag Arnemuiden dwars door het dorp naar hun vakantiehuisje.

Drie andere routeplanners, die van de ANBW, ViaMichelin en Microsoft Bing, adviseren wél om bij de nieuwe afslag Heinkenszand de snelweg te verlaten. De eensgezindheid houdt daarna snel op bij het navigatietrio. ViaMichelin stuurt het verkeer over de Ankerveersedijk, Bing wil dat auto's de Vlaamseweg nemen. De ANWB duikt als enige onder de snelweg en wil dat vakantiegangers doorrijden. Eenmaal in de bebouwde kom van Lewedorp gearriveerd gaat de route via de Nieuwe Kraaijertsedijk (langs de frietfabriek van McCain) richting Veerse Meer.

Exacte bestemming 

Overigens is het lastig om te voorspellen hoe de meeste toeristen in de praktijk naar het vakantiepark rijden. Het is immers lastig vast te stellen welke navigatiesystemen of route-apps het meest worden gebruikt. Daarnaast kan het ook de invoer van de precieze bestemming heel wat verschil maken. Google Maps adviseert bij invoer van het adres van het park -Muidenweg 3- de afslag Arnemuiden te nemen. Maar wie een ander deel van het park aanklikt als bestemming, wordt via afslag Heinkenszand en de Vlaamseweg geleid.

Wethouder Simons beloofde eerder aan de Bewonersgroep Arnemuiden in 2019 verkeerstellingen te zullen gaan houden. Als daaruit blijkt dat aanpassingen van de wegen nodig zijn, dan worden die betaald uit een pot geld die wordt gevuld door Driestar, de nieuwe eigenaar van het park. Ook de gemeente Borsele wordt volgens wethouder Arno Witkam betrokken bij de verkeerstellingen.

Volledig scherm
Bij bijna iedereen staat de app van Google Maps -die adviseert door Arnemuiden te rijden- op de smartphone. © Screenshot maps.google.nl
Volledig scherm
Veel mensen hebben nog een TomTom in de auto. De online kaart van de fabrikant van navigatieapparatuur adviseert de afslag Arnemuiden te nemen. © Screenshot tomtom.nl
Volledig scherm
Afslag Arnemuiden is ook volgens RouteXL de snelste weg naar Waterpark Veerse Meer © Screenshot routexl.nl
Volledig scherm
RouteplannerNL van kaartenuitgever Falk denkt er precies hetzelfde over. © Screenshot Routeplanner.nl
Volledig scherm
RouteNet komt met hetzelfde advies: over Arnemuiden. © Screenshot RouteNet.nl
Volledig scherm
Via Michelin adviseert af te slaan bij Heinkenszand en via de Ankerveersedijk te rijden. © Screenshot ViaMichelin.nl
Volledig scherm
Bing wil er ook al af bij Heinkenszand en stuurt je over de Vlaamseweg. © Screenshot Bing.nl
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement