Volledig scherm
© ANP

Akkoord over zoet water op Tholen

THOLEN - Er is een akkoord bereikt over de zoetwatervoorziening op Tholen en Sint Philipsland. Agrariërs die daar gebruik van maken, gaan een bedrag betalen dat ligt tussen 13,33 en 40 euro per hectare, afhankelijk van de verwachte waterkwaliteit en de ligging van de percelen.

Waterschap Scheldestromen heeft in 2011 voorzieningen aangelegd zodat zo veel mogelijk zoet water uit het Volkerak-Zoommeer via het watersysteem in het gebied wordt verspreid. Boeren kunnen het water in tijden van droogte gebruiken om hun gewassen te beregenen.

Alle boeren op Tholen en Sint Philipsland moesten een extra heffing aan het waterschap betalen voor de zoetwatervoorziening, ook als ze daar geen gebruik van maakten. Een aantal agrariërs heeft dat juridisch aangevochten. De Hoge Raad stelde hen vorig jaar uiteindelijk in het gelijk.

Er is lange tijd onderhandeld met de zogeheten Gebruikersraad en de ZLTO over een regeling waarbij alleen de agrariërs betalen die water onttrekken. De gesprekken hebben nu tot een akkoord geleid. Dat wordt aan alle betrokkenen voorgelegd.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zeeuws kampioenschap Ringlopen is school voor de toekomst’
    PREMIUM
    video

    Zeeuws kampioen­schap Ringlopen is school voor de toekomst’

    GRIJPSKERKE - Jasper Brasser hoopt volgend jaar mee te doen aan de wedstrijden van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging. De twaalfjarige inwoner van Serooskerke maakt daar misschien wel direct een kans om tussen de betere rijders te eindigen. Want tijdens het Zeeuws kampioenschap Ringlopen liet hij maandag zien dat hij een vaste hand heeft en goed kan steken. ,,Ik heb zes ringen uit acht beurten”, zegt hij als de wedstrijd ruim anderhalf uur bezig is.