Akker bij Rilland levert straks groene stroom uit wind én zon

videoRILLAND - Akkerbouwer Chris Hopmans boert tegenwoordig vooral in groene energie.  Dinsdag werd tussen de turbines van Windpark Kreekraksluis de eerste paal van Zonnepark Rilland geslagen. Als het aan hem ligt, volgen nog meer parken in regio.

Een wasje draaien, een avondje tv kijken of de elektrische auto opladen. Voor alles waarbij je een stekker in het stopcontact moet steken, hebben de ruim 1000 gezinnen die in Rilland wonen vanaf deze zomer in theorie alleen nog maar de zon nodig. De 45.000 panelen van Zonnepark Rilland leveren namelijk genoeg stroom voor 3000 huishoudens. 

De panelen worden geïnstalleerd op een akker aan de Kreekrakweg waar vorig jaar nog aardappels groeiden. ,,Grond van tweede kwaliteit", zegt Hopmans. De akkerbouwer uit Woensdrecht kocht de grond zo'n tien jaar geleden. ,,In vergelijking met goede grond aan de andere kant van de weg moesten we de gewassen op dit land veel meer bemesten en beregenen om een goede opbrengst te krijgen."

Windturbines

Vanaf  de zomer levert het land geen gewassen maar elektriciteit op. Ook als de zon niet schijnt. ,,Het waait hier bijna altijd. Samen met drie andere boeren hebben we hier zes windturbines gebouwd. Die leveren naar verhouding nog veel meer energie op. Dit zonnepark wordt ruim negen hectare terwijl twee van deze windmolens evenveel elektriciteit opwekken als tien hectare aan zonnepanelen."

Hopmans is al ruim vijf jaar bezig om een zonnepark aan te leggen langs het Schelde-Rijnkanaal. De gemeente Reimerswaal gaf een paar jaar geleden al groen licht, mede omdat het park nauwelijks zichtbaar is vanaf de snelweg. Vervolgens was het wachten op toekenning van subsidie van de Rijksoverheid. Hopmans: ,,Die kwam vorig jaar, tegelijk met de toekenning van de subsidie voor een park bij de waterzuivering een stukje verderop. Dat project doe ik samen met Eneco en Zeeuwind."

Huren

In tegenstelling tot  het toekomstige park bij de waterzuivering, houdt Hopmans zich niet bezig met de exploitatie van Windpark Rilland. Daarvoor heeft hij samenwerking gezocht met Unisun, een Rotterdams bedrijf dat onderdeel is van een Chinese onderneming. ,,Wij huren de grond voor 25 jaar van Hopmans", legt André Kempenaars van Unisun uit.

De zonnepanelen maken geen gebruik van dezelfde aansluiting als de windmolens. Kempenaars: ,,De mogelijkheid bestaat dat de windturbines ooit worden vervangen door exemplaren die nog veel meer energie opwekken. Om te garanderen dat daarvoor voldoende capaciteit overblijft, krijgen we een eigen aansluiting naar het  hoogspanningsstation aan de andere kant van het kanaal."

Trektest

Wanneer het park af is en energie levert, hangt af van het moment waarop de aansluiting gereed is. De 'eerste palen' die dinsdag in de grond zijn geslagen, worden over twee weken weer uit de grond getrokken. Kempenaars: ,,Dan voeren we een trektest uit en weten we hoe diep de palen voor de tafels waarop de panelen komen te liggen moeten worden geheid."

Unisun heeft al diverse parken in landen als China en Roemenië gerealiseerd. Zonnepark Rilland is het eerste project in Nederland. Maar als het aan Kempenaars ligt, volgen er nog veel meer. ,,Neem nu de aardbeving in Groningen deze week. We moeten alternatieve bronnen aanboren. Binnenkort leggen we zelfs een drijvend zonnepark aan."

Volledig scherm
Robèrt Hopmans, Miyo Shiino, André Kempenaars, Chris Hopmans, Qi Shi, Han Hopmans en Udo Weggeman met de eerste paal van Zonnepark Rilland. © Marcelle Davidse
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Marten (51) herdenkt de Ramp in het water: ‘Ik wil voelen hoe mijn opa en oma zich voelden’
    PREMIUM

    Marten (51) herdenkt de Ramp in het water: ‘Ik wil voelen hoe mijn opa en oma zich voelden’

    KORTGENE - Putje winter de Noordzee inplonzen klinkt niet heel aanlokkelijk. Maar Marten Klop (51) uit Kamperland doet dat zaterdag met een speciale reden. Hij duikt het ijskoude water in als steunbetuiging aan iedereen die de watersnoodramp meemaakte. In het bijzonder zijn grootouders uit Kats, die op die februaridag in 1953 een hachelijk avontuur beleefden. „Ik wil voelen hoe zij zich voelden.”