Volledig scherm
Akkerbouwer Kees Hanse uit Zierikzee. © Dirk-Jan Gjeltema

Afspraken moeten oogstramingen van uien verbeteren

DEN HAAG - Afspraken tussen boeren en het Centraal Bureau voor de Statistiek moeten de oogstramingen van uien verbeteren. Zo zal het CBS voor publicatie eerst overleggen met agrarische ondernemers om de betrouwbaarheid van de raming te toetsen. Opmerkingen van boeren over de cijfers gaat het CBS vermelden in het begeleidende (pers)bericht.

Dat is één van de afspraken die is gemaakt, antwoordt minister Eric Wiebes (VVD Economische Zaken en Klimaat) op vragen van het CDA. De weerstand tegen de oogstramingen van het CBS is groot. Veel boeren vinden dat het gebruik van de cijfers de markt te zeer verstoort. Akkerbouwer Kees Hanse uit Zierikzee bracht vorig jaar de discussie op gang. Hij vindt het onverteerbaar dat de definitieve oogstramingen vaak fors afwijken van de voorlopige ramingen enkele maanden eerder. De eerste ramingen bepalen wel in belangrijke mate de prijs.

De voorlopige ramingen zijn en blijven nodig, schrijft Wiebes. Dat heeft te maken met Europese regels. Wel kan de publicatie met maximaal twee weken worden uitgesteld. Ook bekijkt het CBS of het mogelijk is de onzekerheidsmarges te publiceren bij de voorlopige oogstramingen van uien. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement