Volledig scherm
© Melita Lanting

Afschieten Zeeuwse damherten kan doorgaan

DEN HAAG - Het afschieten van damherten waarmee eind vorig jaar is begonnen in de Kop van Schouwen en Manteling van Walcheren, mag definitief doorgaan. Dit besliste de Raad van State woensdag in het hoger beroep van de provincie Zeeland en de Faunabeheereenheid Zeeland.

Volledig scherm
© Melita Lanting

Volgens de Raad van State heeft de provincie aannemelijk gemaakt dat in de gebieden te veel damherten rondlopen. De grote grazers die in kleinere aantallen helpen bij de instandhouding van natuurgebieden zijn in te grote aantallen juist schadelijk, zegt de Raad van State. Daardoor komen het habitattype 'grijze duinen' en de beschermde Noordse woelmuis die in de Kop van Schouwen voorkomt, onder druk te staan. De hoogste bestuursrechter heeft in een eerdere uitspraken al uitgemaakt dat er per honderd hectare niet meer damherten moeten zijn dan 18 tot 25. In de twee Zeeuwse natuurgebieden lopen er volgens de provincie honderden te veel rond. In 2014 verleende het provinciebestuur aan de Faunabeheereenheid een ontheffing van de Flora- en Faunawet om de aantallen te verlagen tot 325 (Kop) en tachtig (Manteling). Stichting Faunabescherming verzette zich tegen het afschieten van beschermde herten. Faunabescherming die vindt dat de jacht niet als preventiemiddel mag worden ingezet kreeg in 2016 gelijk van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Deze uitspraak werd woensdag in hoger beroep door de Raad van State vernietigd.

Volgens de Faunabeheereenheid zijn er over vijf jaar tweeduizend herten in de twee gebieden als niet wordt ingegrepen. De jacht begon eind vorig jaar ondanks dat de rechtbank het beroep van Faunabescherming gegrond had verklaard. Tijdens een spoedzitting bij de Raad van State bleek echter dat de ontheffing niet door de rechtbank was geschorst waardoor de jacht kon beginnen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement