Volledig scherm
© stock.xchng

Afscheid van analoge televisie kan geld kosten

MIDDELBURG - Delta trekt de stekker uit analoge radio en televisie. Dat zorgt voor gedoe en kan mensen geld kosten. Wat betekent het precies, wat moet je doen en zijn er alternatieven?

Wat gebeurt er als Delta stopt met analoog?

Nu is het nog simpel: elke tv die je op de coax-kabel aansluit, geeft beeld. Dat is vanaf komend voorjaar niet vanzelfsprekend. Bij iedereen die dan nog analoog televisie kijkt of radio luistert, gaat het beeld op zwart en valt de radio stil. Waarom? Over één en dezelfde coax-kabel gaat nu analoge tv, digitale tv en internet. Delta zegt meer ruimte nodig te hebben voor internet vanwege de populariteit van YouTube en Netflix en schrapt analoge tv en radio.

Wat nu? Moet ik een nieuwe tv kopen?

Nee, vrijwel niemand hoeft een nieuwe tv te kopen. Ook niet als je er nog één met een 'toeter' en beeldbuis hebt. Maar de overgang betekent wel gedoe. Hoeveel? Dat is voor iedereen anders. De minste problemen heb je als je een scherm hebt met ingebouwde kabeltuner (zoek in de handleiding naar DVB-C). Dan moet je rommelen aan de instellingen. Hoe en wat staat op de site van Delta. Daarna kun je weer tv kijken. Je kijkt dan digitaal, betaalt niet meer dan analoog, hebt 30 zenders (een meer dan nu) en de beeldkwaliteit is beter. Nadelen zijn er ook. Je hebt de helft minder zenders dan met een smartcard (zie volgende vraag). En wie radio wil luisteren moet aparte maatregelen nemen (zie verderop).

Ik heb niet zo’n modern ding. Wat nu?

Dan heb je een smartcard nodig. Dat is een pasje met een eigen nummer. Per pasje kan worden bepaald naar welke zenderpaketten je mag kijken. Er zijn twee manieren om de kaart aan je televisie te koppelen. Veel moderne televisies hebben een ‘gleuf’ waarin een kaarthouder (CI+ module) past. Je schuift de smartcard erin, stopt de module in de tv en klaar is Kees.

Hoe kan ik zien of mijn tv zo’n aansluiting heeft?

Meestal zit die aan de zij- of achterkant van het (platte) scherm. Televisies met een beeldbuis hebben deze aansluiting niet.

In mijn tv past geen smartcard. Wat nu?

Dan heb je een apart kastje nodig (decoder/digitale ontvanger). Eén van de weinige leveranciers is Humax. Afhankelijk van welke ontvanger je koopt, heb je meer of minder mogelijkheden. 

Hoe sluit ik zo’n kastje aan op mijn tv?

Via een zogenoemde HDMI-aansluiting. De meeste tv's hebben die. Zit die er niet op, dan kun je een ontvanger aansluiten via een SCART-kabel; een brede stekker waarmee vroeger ook videorecorders werden aangesloten.

En mijn radio dan?

De ontvangers van Humax geven ook digitale radiozenders door. Op een Humax kun je tegelijk een tv en een radio (receiver) aansluiten. Radio luisteren via de kabel wordt wel veel omslachtiger. Want behalve de radio, moet je nu ook de digitale ontvanger aanzetten. Internetradio is een alternatief, maar daarvoor moet je apparatuur geschikt zijn.

Heb ik voor elke tv zo’n kaarthouder of kastje nodig?

Ja, mits je tv dus geschikt is voor ontvangst zonder smartcard.

Wat kost dat?

Niets voor wie een tv heeft met DVB-C . Anders moet je een smartcard en vaak ook een apart kastje kopen. Delta biedt niet de goedkoopste ontvanger aan. Voor 169 euro verkoopt ze de Humax HD Fox C. Dat is de enige Humax die geschikt is voor Delta’s Interactieve TV met apps voor onder meer YouTube en Videoland. Heb je daarvoor een ander apparaatje (bijvoorbeeld Apple TV), dan kun je elders (bijvoorbeeld Ava, Mediamarkt, BCC, Coolblue) een goedkopere kopen. De minst dure is de Humax IRHD5300C; die kost 139 euro. De duurste is de HUMAX IHDR5400C. Die biedt voor 310 euro een ingebouwde harde schijf waarop 240 uur aan opnames past.

Betaalt Delta mee en helpt ze me in de keuze?

Delta betaalt niet mee als je een decoder nodig hebt. Wel gaat ze via een enquête inventariseren of mensen digitaal of analoog kijken, en of de overgang problemen oplevert. Delta denkt dat veel klanten al een tv met DVB-C hebben en dat de overgang dus slechts een kwestie is van het wijzigen van instellingen. Ze maakt afspraken met 50 winkels in Zeeland om mensen onder meer te helpen bij het juist instellen van apparatuur.

En overstappen?

Overstappen naar een andere aanbieder kan altijd. Een mogelijkheid is Digitenne van KPN. Dat kost 15,50 per maand. Je krijgt een decoder gratis en kan dan naar 30 zenders kijken. Een andere optie is internet en tv van KPN. Zoals de naam zegt moet je dan ook internet nemen. Nadeel kan zijn dat de internetsnelheden (fors) lager liggen dan die bij Delta. De aangeboden zenderpakketten kunnen ook verschillen. Voor wie bij Delta wil blijven kan ook tv kijken via de app op smartphone of tablet.

Meer info op: delta.nl/allemaaldigitaal

Lees ook

Delta trekt stekker uit analoge televisie

PZC nieuwsapp, download nu!
Klik hier voor iOS of hier voor Android!