Volledig scherm
Buitenlandse landbouwspecialisten kijken naar grondmonsters op de open dag van de CZAV op de proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat. © Johan Van Der Heijden

Afrikaanse landbouwers in Zeeland: ‘Wat zijn de Zeeuwse boeren blij!’

COLIJNSPLAAT - Op initiatief van de Wageningen Universiteit hebben landbouwspecialisten uit voornamelijk Afrikaanse landen de afgelopen dagen een kijkje genomen in Zeeland. Ze kregen van alles te horen over gewasbescherming en voedselveiligheid en keken hun ogen uit bij de open dag van de CZAV en proefboerderij De Rusthoeve in Colijnsplaat.

Met bewondering kijkt Mohamed Abdillahi Hassan Wardhere om zich heen. De Somaliër staat op het foodplein van proefboerderij de Rusthoeve, waar de agrarische coöperatie CZAV woensdag een drukbezochte open dag houdt. ,,Wat zijn de boeren hier blij", zegt Wardhere. ,,Je kunt zien dat ze voldoening halen uit hun werk."

Het is meer dan zomaar een observatie. Met zes andere landbouwspecialisten - uit Kenia, Macedonië, Tanzania, Mozambique, Nigeria en Egypte - reist hij al drie dagen rond in Zeeland. Ze bezoeken landbouwbedrijven, maar ook scholen, supermarkten en de Rabobank, om zoveel mogelijk te leren over het produceren van gezond voedsel. 

Met een twintigtal andere buitenlanders volgen ze een cursus over het international pest management (IPM) bij het Center of Development Innovation van de Wageningen Universiteit. ,,We willen laten zien hoe dat protocol in de praktijk werkt", vertelt coördinator Indira Moreno Echeverri, een Colombiaanse die al negen jaar in Wageningen werkt. Twee werkgroepen lopen drie dagen rond in Zeeland, twee andere zijn naar Limburg afgereisd.

,,Het zijn hoog ontwikkelde mensen uit 25 verschillende landen", legt Echeverri uit. ,,Ze werken onder meer voor ministeries. Nederland loopt op dit gebied voorop. Ze komen kijken hoe het hier werkt en welke adviezen ze mee naar huis kunnen nemen."

Belisário Tomé Moiane (Mozambique)

Volledig scherm
Belisário Tomé Moiane uit Mozambique © Johan Van Der Heijden

,,Ik ben erg onder de indruk van de innovatieve manier van werken in Zeeland en hoe de boeren de biodiversiteit in stand houden. Ze zijn erg gemotiveerd om het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen. De kennis daarover houden ze niet voor zichzelf. Dat zouden boeren bij ons doen, geloof ik. Hier wordt de informatie niet alleen van generatie op generatie doorgegeven. Het valt me op hoe de boeren ook onderling goed samenwerken. Deze open dag is het bewijs. En ze delen hun kennis ook met ons, dus met de rest van de wereld.”

Fatma Abdelmotaleb Mostafa Gaballah (Egypte)

Volledig scherm
Fatma Abdelmotaleb Mostafa Gaballah uit Egypte © Johan Van Der Heijden

,,Alles is hier anders dan in mijn land. Hier wonen 17 miljoen mensen, bij ons 100 miljoen. Hier lijkt iedereen ervan doordrongen dat we moeten stoppen met bestrijdingsmiddelen. Dat is in mijn land anders. Het is hier ook allemaal zo goed geregeld. Alles gaat precies op tijd, afspraak is afspraak. Daar hou ik van en dat inspireert me.”

Biljana Kuzmanovska (Macedonië)

Volledig scherm
Biljana Kuzmanovska uit Macedonië © Johan Van Der Heijden

,,De boeren hier lijken helemaal niet op de boeren in mijn land. Ze zijn zo jong. In Macedonië willen jongeren helemaal geen landbouwer worden. Onze boeren zijn oud, niet innovatief maar juist heel conservatief. De boeren hier zijn zich bewust van voedselveiligheid en kijken voortdurend hoe ze hun werk kunnen vernieuwen. In Macedonië gebeurt dat niet. Ik heb flink wat inspiratie opgedaan. Er is bij ons nog veel werk aan de winkel.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement