Farzed Hashemi, eigenaar van Idris Markt in Vlissingen, vluchtte als 15-jarige uit Afghanistan, waar de taliban ook toen de macht grepen.
Volledig scherm
PREMIUM
Farzed Hashemi, eigenaar van Idris Markt in Vlissingen, vluchtte als 15-jarige uit Afghanistan, waar de taliban ook toen de macht grepen. © Dirk-Jan Gjeltema

Afghaanse Vlissingers vol emotie over lot van hun vaderland: ‘Vechten of doodgaan, dat zijn de keuzes’

VLISSINGEN - Eigenaar Farzed Hashemi (41) van Idris Markt in de Vlissingse Scheldestraat begroet elke Arabische klant met ‘salaam’: vrede, betekent dat. In Afghanistan - zijn eigen land - is die vrede ver te zoeken, zegt hij met verstikte stem. Hashemi, bitter: ,,In mijn winkel wil ik niets horen over politiek of geloof. Als ik daarover spreek, word ik te emotioneel. Alles is daar kapot. Vechten of doodgaan, dat zijn je keuzes.” 

  1. Afghanistan-veteraan Thijs van Leeuwen: ‘Ook ik heb dat gevoel: teruggaan en alles weer in orde maken’
    PREMIUM

    Afghanis­tan-veteraan Thijs van Leeuwen: ‘Ook ik heb dat gevoel: teruggaan en alles weer in orde maken’

    VLISSINGEN - Geboren Zierikzeeënaar Thijs van Leeuwen was in 2010 vijf maanden gelegerd in Deh Rawod in de Afghaanse provincie Uruzgan. ,,Niet verrassend, wel bedroevend”, zegt de toenmalige pelotonscommandant over de situatie in Afghanistan, waar de Taliban razendsnel terrein verovert. ,,Er zijn best veel veteranen die hun handen voelen jeuken. Ook ik heb dat gevoel: teruggaan en alles weer in orde maken, dat is de reactie van veel militairen die daar geweest zijn.”