Bas Wintermans, arts-microbioloog van het Adrz in Goes.
Volledig scherm
Bas Wintermans, arts-microbioloog van het Adrz in Goes. © Adrz

Adrz is al ver met bloedtest die bewijst dat je corona hebt gehad

GOES - Bij het Adrz in Goes wordt hard gewerkt aan een test die aantoont dat mensen het coronavirus hebben gehad en dus waarschijnlijk immuun zijn. Daarmee kan het Zeeuwse ziekenhuis voor een belangrijke doorbraak zorgen in de aanpak van het virus. ,,Dat zou fantastisch zijn”, zegt arts-microbioloog Bas Wintermans.

Of iemand corona heeft, wordt vooral vastgesteld met een genetische test. Die toont het virus direct aan. Maar lang niet iedereen die het heeft, wordt ernstig ziek. In die gevallen blijven tests achterwege. Daardoor is ook niet duidelijk wie het, al dan niet ongemerkt, heeft gehad.

Veelbelovende resultaten

Een bloedtest kan uitkomst bieden. Het Adrz heeft onderzoek gedaan bij binnengekomen patiënten bij wie corona is vastgesteld. In vrijwel alle gevallen werden na enkele dagen antistoffen in het bloed aangetroffen. Met name antistof IgG geeft veelbelovende resultaten.
Het ziekenhuis heeft ook het bewaarde bloed getest van 100 patiënten uit 2019, toen er nog geen sprake was van corona. ,,In geen enkel geval vonden we IgG”, zegt Wintermans. ,,Als we nu IgG vinden, is het dus zeer waarschijnlijk dat diegene het coronavirus heeft doorgemaakt.”

Op grote schaal inzetten

Dat kan betekenen dat de test op grote schaal kan worden ingezet om erachter te komen wie het virus heeft gehad. ,,,We weten niet honderd procent zeker dat je als je antistoffen hebt, ook immuun bent. Maar dat is wel waarschijnlijk, tenminste voor dit seizoen.”

De belangrijkste onzekerheid is nog hoe gevoelig de test is. ,,Vinden we alle mensen die een coronavirusinfectie hebben gehad? Als de test maar 10 procent van de gevallen opspoort, heb je er weinig aan. Dan is de kans groot dat je mensen niet-immuun noemt terwijl ze het virus mogelijk wel hebben gehad.”

Samen met de GGD wil Adrz op korte termijn verder onderzoek doen bij mensen die niet zo ziek zijn geworden. ,,Iedereen wil de bloedtest voor de massa inzetten, maar we moeten nog even pas op de plaats maken. Binnen één of twee weken zijn we erachter hoe de test bij gezonde mensen presteert. Dat hoeft niet lang te duren.”

Paspoort of stempel

De gevolgen kunnen verstrekkend zijn, beseft Wintermans. Mensen zouden bijvoorbeeld een soort paspoort of stempel kunnen krijgen dat ze het virus hebben gehad en dus immuun zijn. ,,Ik denk dat er heel veel behoefte aan is, als je ziet hoeveel mensen nu in de problemen komen en hoeveel bedrijven failliet dreigen te gaan.”

Wintermans en zijn analisten zijn al sinds eind februari continu met het virus bezig. ,,Je kunt ook niet stoppen. Het moet nu gebeuren. Maar als je iets doet waarmee je echt iets kunt bijdragen, geeft dat een enorme drive om door te blijven gaan.”

Belangrijke bijdrage

De inspanningen trekken landelijk de aandacht. Het Adrz deelt alle gegevens met het RIVM. ,,Die informatie wordt gebruikt om de adviezen aan de regering op te baseren. Daaraan hebben we dus een belangrijke bijdrage geleverd.”

Wintermans hoopt dat de breed inzetbare immuniteitstest daar snel aan kan worden toegevoegd. ,,Dat zou fantastisch zijn, maar we mogen niet te vroeg juichen. Het kan ook in een teleurstelling eindigen. Maar tot nu toe hebben we geen aanwijzingen dat het niet goed zit.”