Een bed op een afdeling intensive care.
Volledig scherm
Een bed op een afdeling intensive care. © Getty Images

Adrz breidt aantal ic-bedden uit naar 24

GOES - Ziekenhuis Adrz in Goes heeft de afdeling intensive care (ic) uitgebreid van 18 naar 24 bedden. Zes daarvan, blijven gereserveerd voor ‘gewone’ patiënten. De eerste coronapatiënt is vandaag op de uitgebreide afdeling opgenomen. Bij ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen is verder opschalen van de ic-capaciteit nog niet aan de orde. Het ziekenhuis was eerder al van 8 naar 16 ic-bedden gegaan.

Het Goese ziekenhuis bereidt zich met deze uitbreiding voor op een stroom aan patiënten die door het coronavirus zorg nodig hebben op de intensive care-afdeling. Het opschalen naar 24 ic-bedden bij het Adrz is het gevolg van afspraken die het ziekenhuis in het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) maakt met andere ziekenhuizen in Nederland. 

Extra personeel

Met de uitbreiding van het aantal bedden, is ook een groot aantal medisch specialisten en verpleegkundigen aan het werk gegaan dat de afgelopen weken speciaal hiervoor is opgeleid. Adrz zet personeel van elders uit het ziekenhuis en van buiten in. De benodigde apparatuur is de afgelopen weken vanuit andere plaatsen in het ziekenhuis, zoals bijvoorbeeld de operatiekamers, maar ook van buiten het ziekenhuis gehaald.

Nu Adrz beschikt over zes extra ic-bedden, leunt de organisatie niet achterover. Het ziekenhuis benadrukt dat het nog altijd voorbereidingen blijft treffen om een eventueel nog grotere stroom patiënten te kunnen helpen en daarbij de kwaliteit van zorg te kunnen blijven waarborgen.

Extra opschalen, kan nog

Bij ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen is uitbreiden op dit moment niet aan de orde, vertelt woordvoerster Dagmar Elve. ,,Wij waren al eerder opgeschaald van 8 naar 16 bedden toen landelijk Code Rood werd gegeven.” Hoewel niet álle 16 plaatsen geschikt zijn voor de verzorging van coronapatiënten - niet elke plek is voorzien van een beademingsapparaat - ligt de afdeling momenteel niet helemaal vol. ,,Er zijn net een aantal patiënten weggegaan. Maar, mocht landelijk alsnog beslist worden dat er méér ic-capaciteit nodig is, dan kunnen we nog opschalen naar 23 bedden. Maar daar zal dan wel eerst landelijk opdracht voor moeten worden gegeven.”