Volledig scherm
HZ Middelburg. © Dirk-Jan Gjeltema

Aardrijkskunde Olympiade in Middelburg van start

MIDDELBURG - Zestien scholieren uit heel Nederland liepen woensdag door Middelburg voor de start van de Aardrijkskunde Olympiade 2019. De hele week is de HZ University of Applied Sciences gastheer van de landelijke finale, op locatie Groene Woud.

Met een Zeeuwse bolus werden de zestien beste aardrijkskundeleerlingen van Nederland op gepaste wijze verwelkomd op de hogeschool. De Aardrijkskunde Olympiade is bedoeld voor havo- en vwo-leerlingen in de bovenbouw die geïnteresseerd zijn in het vak. Uit zevenduizend leerlingen kwamen deze zestien als beste uit de voorrondes.

Zeespiegelstijging

Na de uitleg op de HZ fietste de groep naar het Stadskantoor. Daar stelden ze aan Carolyn Jonkers vragen die ze zelf bedacht hadden na onderzoek naar wat de gemeente Middelburg bijvoorbeeld doet om de stad veilig te houden tegen de zeespiegelstijging. Daarna beklommen ze de Lange Jan om een goed overzicht te krijgen van de stad.

De rest van de middag deden ze veldwerk. De leerlingen fietsten individueel door Middelburg om te kijken naar aspecten als ruimtelijke ordening. Alle waarnemingen en antwoorden verwerkten ze in een powerpointpresentatie. Daarin gaven ze een fictief advies aan de gemeente Middelburg. Degene met het beste advies mag naar de internationale finale in Hongkong.

Na een lange dag vertrokken de scholieren weer naar de stadscamping waar ze tot vrijdag verblijven. Donderdag maakt de groep een theorietoets. Uit de resultaten daarvan en uit de algemene scores worden de andere drie finalisten geselecteerd. Vrijdagmiddag reikt dijkgraaf Toine Poppelaars de prijzen uit.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement